Läheisten oikeusturva koetuksella elvytyskielloissa

Potilaiden ja läheisten oikeusturva on yhä koetuksella niin kutsutuista elvytyskielloista päätettäessä. Oikeusasiamies kritisoi tilannetta jo vuonna 2007, mutta sosiaali- ja terveysministeriö ei ole vieläkään saanut selvyyttä asiaan.

Lääkäri voi tehdä päätöksen potilaan elvyttämättä jättämisestä eli elvytyskiellosta, jos hän arvioi, ettei mahdollisesta elvytyksestä olisi enää hyötyä potilaalle. Aihe on monissa hoitopaikoissa hyvin arka, sillä päätöksissä kuljetaan elämän ja kuoleman rajoilla.

Ongelmia voi olla edessä, kun elvytyskielto kohdistuu esimerkiksi pieneen lapseen tai vaikeasti muistisairaaseen ihmiseen, joka ei kykene itsenäisiin ratkaisuihin.

Elvytyskieltopäätöksistä on vuosien varrella tehty lukuisia kanteluita oikeusasiamiehelle, valvontavirasto Valviralle ja aluehallintovirastoille. Monet kansalaiset ovat pitäneet päätöksiä ristiriitaisina, epäselvinä ja vaikeasti hahmotettavina.

Sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta Etene on saanut yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat jääneet pimentoon läheisensä elvytyskiellosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.