Lähes koko Harjun puusto kaadetaan

Kohta alkaa monitoimikone laulaa keskustassa – Jyväskylän Harjun lakialueen ja rinteiden harvennushakkuut alkavat näet yllättäen jo nyt huhtikuussa.

Aikaisemmin suunniteltujen pienaukkohakkuiden sijaan on päädytty ratkaisuun, jossa lähes koko puusto uusitaan. Tärkein syy on raha, sillä 60–70-vuotiaan männikön kaataminen pienemmissä erissä ei kata työkustannuksia.

Noin kuuden hehtaarin alueelta kaadetaan yli 300 kiintokuutiometriä puuta. Tilalle istutetaan mäntyä, terijoen salavaa ja tammea, jotta Harjun puusto monipuolistuu.

– Harjuhan ei ole luonnonpuisto, nyt palautamme sen siihen maisematilanteeseen, jossa se oli Vesilinnan rakentamisen aikaan, kertoo maisema-arkkitehti Mervi Vallinheimo Jyväskylän kaupungilta.

Vallinheimon mukaan kaupunkilaisilta on tullut runsaasti palautetta siitä, ettei Vesilinnan terassilta enää näe maisemaa puilta.

– Kyllä kohta näkyy, lupaa metsäpäällikkö Marjo Kemppainen.

Puuston uudistamisselvityksestä on pyydetty lausunnot sekä Keski-Suomen ely-keskukselta että Keski-Suomen museolta, koska kyseessä on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö.

Varsinaisen hakkuuluvan myönsi viime viikolla kaikessa hiljaisuudessa ympäristölautakunta. Lupaehtojen mukaan työt on saatava loppuun huhtikuun aikana, ennen kuin pikkulinnut ehtivät rakentaa pesiään. Puiden leimaus ja koneellinen kaataminen alkaakin tänään keskiviikkona.

– Lautakunta toivoo, että neljä yli satavuotiasta mäntyä säilytetään ja tarvittaessa aidataan. Näin ollen kyseessä ei todellakaan ole mitkään avohakkuut, kuten ympäristöväki väittää, vaan ehkä hivenen normaalia suuremmat harvennushakkuut, metsäpäällikkö tähdentää.

Harjun harvennushakkuiden jälkeen hoidetaan Kirkkopuiston puut. Siellä on määrä edetä Harjun tapaan eli puusto uusitaan sataprosenttisesti.

Keskisuomalainen kertoi kaupungin lähimetsien hakkuista maanantaina (30.3.) Siinä kaupungin metsäpäällikkö kiteytti kaupungin hakkuustrategian osuvasti:

– Ei ole ollenkaan harvinaista, että moni haluaisi vielä enemmänkin kaatoja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .