Lähes parinkymmenen kiinteistön suurratsia päätökseen Turun saaristossa – KRP: "Ei ole sotilastukikohta"

Airiston Helmen omistama pakettiauto saapui sunnuntaina kiinteistölle, STT:n kuvaaja hätistettiin pois paikalta

Turun saariston mittava poliisioperaatio saatiin sunnuntai-iltapäivänä päätökseen. Tuloksena lauantaiaamuna alkaneesta jättioperaatiosta keskusrikospoliisilla (KRP) on kaksi kiinniotettua ja suuri määrä takavarikoitua materiaalia, kuten asiakirjoja ja muistitikkuja. Yksi aiemmin pidätetty päästettiin sunnuntaina vapaaksi.

Kotietsintöjä tehtiin 17 kohteessa, jotka ovat kaikki epäiltynä olevan suomalaisen osakeyhtiön kiinteistöjä, kertoo rikostarkastaja Markku Ranta-aho KRP:stä. Yhtiössä epäillään pestyn rahaa usean miljoonan euron edestä, ja yrityksen epäillään käyttäneen pimeää työvoimaa kiinteistöjen rakentamisessa.  Esitutkinnassa epäillään muun muassa törkeää rahanpesua ja törkeää veropetosta.

Kiinteistöt ovat kaikki lentokieltoalueella, joka määrättiin laajalle alueelle saaristossa lauantaina ja purettiin sunnuntaina puoliltapäivin.

KRP ei ole vahvistanut yhtiön nimeä, mutta sen perusteella, millä kiinteistöillä poliisi on viikonloppuna nähty, kyse on venäläistaustaisesta Airiston Helmi Oy:stä.

Poliisi teki etsintöjä muun muassa Villa Ybbersnäsiin Paraisilla. Rekisteritietojen mukaan Airiston Helmen omistuksessa oleva pakettiauto sekä kaksi henkilöautoa saapui paikalle sunnuntaina alkuillasta, kertoo paikalla ollut STT:n valokuvaaja.

Paikalle tulleet ajoivat tontin liepeillä olleen kuvaajan tiukin sanoin pois. Kuvaajan siirryttyä tielle parinsadan metrin päähän, paikalta poistunut seurue otti kuvia STT:n kuvaajan autosta ja teki selväksi, ettei tämä ole tervetullut alueelle.

"Ei ole sotilastukikohta"

Ympäri saaristoa ulottuneessa operaatiossa oli poliisin lisäksi mukana Merivartiosto ja Puolustusvoimat. Airiston Helmen venäläistausta sekä maakaupat lähellä Puolustusvoimien kohteita ja keskeisiä laivaväyliä ovat herättäneet paljon kysymyksiä. STT:n tietojen mukaan Airiston Helmi on ollut Puolustusvoimien huolenaiheena pitkään. Helsingin Sanomat kertoi lauantaina, että myös supo olisi seurannut yhtiötä vuosia.

KRP sanoo kuitenkin yhä, että kyse on Verohallinnon kanssa tehtävästä talousrikostutkinnasta, eikä supo ole KRP:n mukaan ollut mukana operaatiossa. Keskustan entinen kansanedustaja Mikko Kärnä kuitenkin väitti tiedotteessaan sunnuntaina, että Airiston Helmellä on sotasatama ja sotilaskalustoa. Kärnä kertoi saaneensa tiedon lähteiltään Puolustusvoimista.

– Ei ole sotilastukikohta, jota ollaan tutkittu. Tietysti jokainen, joka on kommentteja asiaan antanut, perustaa näkemyksensä johonkin, omaan tietoonsa tai muilta samaansa tietoon. Tämä, mihin minä perustan, on se, mitä olemme etsinnässä havainneet, rikostarkastaja Ranta-aho sanoo STT:lle.

Hän myöntää, että yhtiön kiinteistön rannassa on Puolustusvoimien poistohuutokaupasta ostettuja aluksia.

– Jos vaikka joku haluaa rakentaa itselleen mökkisaunan tai lauttasaunan, niin sellaiseen soveltuvia.

Yhtiön strateginen sijainti ei Ranta-ahon mukaan vaikuta talousrikostutkintaan millään tavalla.

– Mikäli on muuta sellaista, joka muun tahon mielenkiinnon herättää, se on asia erikseen.

Ketään ei poliisin mukaan nyt etsitä

Ranta-aho ei kerro pidätetyistä lisätietoa.

– Kaikki ovat yhtiön palveluksessa, sen paremmin ei voi kertoa.

Yhteensä viikonloppuna on kuulusteltu seitsemää henkilöä. Ranta-ahon mukaan tällä hetkellä ei etsitä enää ketään.

– Tällä hetkellä ei. Katsotaan, kun materiaalia käydään läpi, mitä nousee esille.

Materiaalin läpikäynti vie Ranta-ahon mukaan kuukausia. Talousrikostutkinta on ollut käynnissä noin puoli vuotta ja viikonlopun operaatiota valmisteltiin pari viikkoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Varakansanedustajan kovat väitteet: Airiston Helmen alueella sotasatama, josta voidaan huoltaa venäläisiä sukellusveneitä

IL: KRP kiistää varakansanedustaja Kärnän väitteet – "Tietysti tämä operaatio on herättänyt huomiota, mutta ei tässä tosiaan ole mitään muuta"

KRP takavarikoinut "huomattavan määrän" materiaalia Turun saariston jättioperaatiossa – operaatio saataneen päätökseen jo iltaan mennessä

Yksi päästetty vapaaksi Turun saariston talousrikostutkinnassa – kaksi pidätettynä

Pääministeri Sipilä Ylellä: Minua informoitu Turun saariston jättioperaatiosta – myös presidentti Niinistö saanut tietoa

Turun saariston suuren poliisioperaation jäljet johtavat venäläistaustaiseen, Puolustusvoimia huolettaneeseen yhtiöön

STT:n tiedot: Airiston Helmi on ollut Puolustusvoimissa huolen aiheena – HS:n sotilaslähteen mukaan yritys on myös ollut vuosia Supon tarkkailussa

Talousrikosoperaatio jatkuu Turun saaristossa: Kaksi otettu kiinni ja seitsemää kuulusteltu – suomalaisyrityksessä epäillään miljoonien rahanpesua

Airiston Helmen saarikaupat herättäneet huomiota