Lähes puolet sallisi yksityisten viestien lukemiseen terrorismin torjumiseksi

Suomalaisista 47 prosenttia laajentaisi viranomaisten tiedusteluoikeuksia niin, että kansalaisten yksityisten viestien lukeminen sallittaisiin, jos kyseessä olisi terrorismin torjunta. 34 prosenttia suomalaisista suhtautuu ajatukseen kielteisesti. 19 prosenttia suomalaisista ei osannut kertoa kantaansa asiaan.

Tiedot käyvät ilmi Uutissuomalaisen USU-gallupista, jossa tuhannelta suomalaiselta kysyttiin, pitäisikö viranomaisille antaa oikeudet lukea kansalaisten yksityisiä viestejä terrorismin torjumiseksi.

– Mielenkiintoista, että ihmiset ovat tätä mieltä. Tämä kuvastaa mielestäni sitä, että kansalaisilla on suuri luottamus viranomaisiin. Luotetaan, että tietoa ja valtuuksia käytetään oikein. Se on hyvin tärkeä asia, keskustan kansanedustaja ja tiedustelulainsäädännön parlamentaarista työryhmää johtanut Tapani Tölli sanoo.

Kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin European University Institutesta ei pidä tulosta täysin yksiselitteisenä.

– Kaikkihan me haluamme terrorismia torjua. Kun kysytään avoimessa muodossa, niin moni varmasti vastaa kyllä. Avoimeen kysymykseen saa vastauksia, jotka ovat todennäköisesti kuitenkin ehdollisia, Scheinin uskoo.

Scheinin arvelee, että ehdollisuus saattaa liittyä esimerkiksi siihen, että tiedustelu hyväksyttäisiin siinä tapauksessa, jos se olisi tarkkarajaista ja perustuisi rikosepäilyyn.

"Nuoret ovat varmasti tietoisempia yksityisyydestään"

USU-gallup osoittaa miesten suhtautuvan viranomaisten oikeuksien laajentamiseen hieman naisia sallivammin.

Myös ikä vaikuttaa suhtautumiseen. 18–29- ja 30–44-vuotiaista 36 prosenttia kannattaa viranomaisten oikeutta lukea yksityisiä viestejä. Myönteisyys lisääntyy vanhempiin ikäluokkiin siirryttäessä.

– Nuoret ovat varmasti tietoisempia yksityisyydestään. Heille sosiaalinen media on tutumpi ja he tietävät, kuinka arkaluonteista oma viestintä voi usein olla, Scheinin sanoo.

Suhtautuminen tiedusteluoikeuksien laajentamiseen vaihtelee paljon puoluekannan mukaan. Viranomaisten oikeuksia ovat innokkaimmin laajentamassa kokoomuksen ja keskustan kannattajat.

Asiaan suhtautuvat nihkeimmin vasemmistoliiton kannattajat, joista vain noin neljäsosa kannattaa oikeuksien laajentamista.

Massavalvontaa vai ei?

Tiedustelulainsäädäntöä ollaan parhaillaan uudistamassa. USU-gallupin tuloksen perusteella suomalaiset olisivat valmiita luovuttamaan viranomaisille valmisteilla olevaa lakiuudistustakin laajemmat oikeudet.

Martin Scheinin on kritisoinut voimakkaasti lakiuudistusta. Hänen mielestään uudistus heikentäisi yksityisyyden suojaa.

– Ennen kaikkea kiistellään, merkitseekö uudistus sitä, että annetaan valtuudet massavalvontaan. Suojelupoliisi ja sotilastiedustelu sanovat ei, minä sanon kyllä, Scheinin sanoo.

Töllin mielestä keskustelussa tiedustelulaista ollaan keskitytty liikaa siihen, annetaanko viranomaisille lupa lukea kansalaisten viestejä vai ei.

– Tietoliikennetiedustelu on viimesijainen keino, joka on aina tuomioistuimen takana. Se ei ole päivittäinen ja yleinen keino. Tärkeintä uudistuksessa ovat kokonaistoimivaltuudet ja, että tämä asia on säädelty, jotta pystytään toimimaan lain mukaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .