Lähes viidennes kantaa ruokamyrkytysbakteeria

Noin viidesosa terveistä ihmisistä on yleisesti ruokamyrkytyksiä aiheuttavan bakteerin oireeton kantaja.

Clostridium perfringens -bakteeri on ilmeisesti aiheuttanut viidesosan kaikista viime vuosikymmenten ruokamyrkytyksistä Suomessa. Bakteeri etsii mielellään pesäpaikan ihmisestä.

Eläinlääketieteen lisensiaatti Annamari Heikinheimon väitöstutkimuksen tarkoituksena oli kehittää menetelmiä, joilla bakteeri voidaan tunnistaa. Hän ei silti koe, että ihmisten tulisi testauttaa itsensä bakteerin varalta.

– Yleensä tämä bakteeri kuuluu kantajan normaaliin mikrobistoon, Heikinheimo rauhoittelee.

Ruokamyrkytyksiä on helppo torjua pitämällä huolta keittiön hygieniasta sekä lämmittämällä ruoka riittävän kuumaksi.