Lähiruoan suosio kasvaa nyt kohisten – ilmiö näkyy myös tuottajien tilipussissa

Lähiruoan suosio kasvaa nyt kohisten.

– Viisi viime vuotta on ollut selkeää nousua, kertoo projektipäällikkö Leena Pölkki Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio -yhteistyöhankkeesta.

Lähiruokaa on tarjolla jo marketeissakin, mutta yhä useampi tahtoo ostaa suoraan tuottajilta. Lähiruokabuumi näkyi konkreettisesti Jämsän torilla viime viikolla, kun Reko-lähiruokarengas aloitti toimintansa.

– Paikalla oli toistakymmentä tuottajaa ja ihan huikea määrä ihmisiä. Asiakkaita oli yhteensä pitkälti toistasataa, Jämsän toimintaa käynnistämässä ollut salaatinviljelijä ja lammastilallinen Laura Unnaslahti kertoo.

– Sanoisin äkkiseltään, että oli vilkkaampaa kuin Jämsässä tavallisena toripäivänä.

Pölkki on ollut perustamassa vastaavaa Reko-rengasta Jyväskylään. Myös hän pitää Jämsän osallistujalukuja erinomaisina.

– Se on valtavan hyvä määrä.

 

Kuluttajan on tärkeää tietää ruoan alkuperä, sanoi Kerttu-Katriina Hietavala, 22. Hän pakkasi Jämsän torilla kassiinsa jauhoja, perunoita, maissintähkiä ja omenamehua.

– Lähiruoka on tärkeää. Mieluummin maksan vaikka vähän enemmän ja saan mitä haluan. Tiedän, mistä tuotteet ovat tulleet ja miten ne ovat kasvaneet, Hietavala sanoo.

Hän pitää Jämsän ruokaringin toteutusta erityisen onnistuneena.

– Tulen uudelleenkin.

Ruokarenkaalla on Facebook-sivu, jossa tuottajat ilmoittavat mitä heillä on myynnissä ja asiakkaat voivat tehdä tilauksia. Konkreettinen kaupantekotilaisuus järjestetään Jämsän torilla joka toinen tiistai kello 19.30–19.50.

– On todella hienoa, että saimme Jämsän kaupungilta torin käyttöömme tätä varten. Tori on perinteinen ja ajatuksellisesti oikea paikka tällaiselle toiminnalle, Unnaslahti sanoo.

Vastaava Reko-rengas aloitti toimintansa Jyväskylässä kaksi vuotta sitten. Jyväskylässä tuottajat ja ostajat tapaavat toisensa joka toinen torstai.

Kaisla Saarinen asioi torilla äitinsä ja isosiskonsa kanssa. Ostoskoriin päätyi muun muassa tyrniä. Kuva: Pauliina Salminen
 

Suoramyynti tuntuu myös tuottajien tuloissa, sanoi jämsäläisen Juholan tilan vanhaisäntä Lauri Juhola.

– Meillä se on isossa osassa. Yli puolet tuloista tulee suoramyynnin kautta.

Juholan tila on alalla konkari, viljaa on jatkojalostettu tilalla muun muassa hiutaleiksi ja jauhoiksi jo lähes 20 vuotta.

– Suoramyynti kasvaa pikkuhiljaa koko ajan. Selvä tilaus tällaiselle on.

Samaa mieltä on eräjärveläisen Jullisen tilan viljelijä, kansanedustajaehdokkaanakin ollut Marjo Mäkinen-Aakula (kesk.).

– Suoramyynnin merkitys on kasvanut. Pääosa tuloista tulee suoramyynnistä joko omana torimyyntinä tai Reko-rinkien kautta.

Längelmäkeläinen Unnaslahden tila on mukana Reko-ruokarenkaissa Jämsän lisäksi muun muassa Tampereella ja Mäntässä. Silti suurin osa tuotteista myydään kaupoissa.

– Tuottajalle jää suoramyynnistä enemmän käteen. Tämä ei koskaan ole enää ainoa tapa käydä kauppaa, mutta yksi tärkeä myyntiväylä.

 

Lähiruokabuumi jatkuu, arvioi Leena Pölkki.

– Ei voi ihan vielä sanoa, että lähiruoka olisi valtavirtaa, mutta sellainen muutos on aluillaan. Ei muuten suurilla S- ja K-ryhmillä olisi lähiruokakampanjoita.

– Alkuperällä on kuluttajille aidosti merkitystä. Paikallisesti tuotettu ruoka on turvallista, ekologista ja eettistä. Myös reiluus on tärkeää, ihmiset haluavat tukea paikallista elinkeinoa ja aluetaloutta.

Juttua korjattu 26.9. klo 12.07: Eräjärveläinen viljelijä Marjo Mäkinen-Aakula on ollut kansanedustajaehdokkaana, mutta ei toimi kansanedustajana, toisin kuin Keskisuomalaisessa 23.9. kerrottiin.

Lähiruokamalli

Reko-rinkejä toimii eri puolilla Suomea – mutta mitä ne oikein ovat?

Pedersöreläisen luomuviljelijä Thomas Snellmanin kehittämässä REKO-mallissa (Rejäl konsumption – Reilua kuluttamista) tuottajat voivat myydä tuotteita suoraan kuluttajille.

Monissa aiemmissa lähiruokapiireissä myynti on tapahtunut välitahojen avulla.

Reko-mallissa myynti tapahtuu sulketulla Facebook-sivulla tehtävien ennakkotilausten kautta. Tuotteet toimitetaan kuluttajille sovittuna jakoaikana.

Ensimmäiset Reko-ringit perustettiin 2013 ja sittemmin mallin suosio kasvanut suureksi.

Snellman palkittiin viime vuonna Vuoden maaseutukasvona. Aiemmin hän on saanut muun muassa Vuoden lähiruokateko -palkinnon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Oikaisu juttuun Jämsän Reko-ruokarenkaasta