Lämpöstressi vaivaa tuotantoeläimiä jo yli 22 asteessa – omistajan vastuulla on pitää huolta, ettei kuumuus vie lemmikkiä mennessään

Aurinko paahtaa kirkkaalta taivaalta ja lämpötila kohoaa iltapäivään mennessä lähes 30 asteeseen. Musta labradorinnoutaja, Siiri, ei kyllästy pallon noutamiseen kahdenkymmenenkään heiton jälkeen. Yhtäkkiä sen vauhti hiipuu, hengitys muuttuu raskaaksi ja koko koira muuttuu veltoksi. Kyseessä saattaa olla lämpöhalvaus.

Jos Siirille olisi käynyt näin, sen omistaja, Viitasaaren kunnaneläinlääkäri Anu Back, olisi tiennyt, miten toimia.

Kesän helteet ovat jatkuneet tukalan kuumina monta päivää, ja myös kotieläinten viilennyksestä on pidettävä huolta.

– Viikoittain tulee puheluita siitä, kuinka toimia, jos havaitsee koiralla lämpöuupumuksen oireita. Niitä voivat olla voimakas läähättäminen, huono ruokahalu, väsymys ja hoipertelu. Jos eläin piristyy selkeästi vilvoittelusta, sitä ei tarvitse tuoda eläinlääkärin vastaanotolle, Back ohjeistaa.

Silti on syytä huolehtia vedensaannista ja seurailla eläimen vointia.

Tänä kesänä yksi koira on saanut kunnaneläinlääkärin vastaanotolla suonensisäistä nesteytystä lämpöuupumuksen vuoksi.

– Samana iltana sain kuulla, että se auttoi vointia ja ruokakin alkoi maistua. Näin yksinkertaisella toimenpiteellä voidaan helpottaa eläimen oloa, Back toteaa.

Lämpöuupumusten lisäksi erityisesti koirille ilmestyviä hot spotteja on hoidettu eläinlääkärillä.

– Koirat uivat paljon kesällä. Jos turkki on jatkuvasti märkä, eikä se pääse kunnolla kuivahtamaan, ihoon voi tulla ihottumaa, Back varoittaa.

 

Kunnaneläinlääkärin vastuualueisiin kuuluu myös tuotantoeläinkäynnit. Mitään vakavia tilanteita helle ei ole Anu Backin mukaan aiheuttanut tuotantoeläimille. Samaa sanoo ProAgrian Keski-Suomen alueen maito- ja naudanlihatilojen palvelupäällikkö Irene Mäkinen.

– Minun tietoon ei ole tullut ongelmatapauksia. Mutta nautaeläin ei hikoile ihon kautta samalla tavalla kuin me, jolloin kaikki viilennys on tärkeää näillä helteillä niille, Mäkinen kertoo.

Helteellä lehmät makailevat mielellään varjoisissa paikoissa tai ovat sisällä navetassa. Back kertoo nähneensä monissa navetoissa puhaltimia ja sadettimia, jotka helpottavat lehmienkin tukalaa oloa. Myös navetan tuuletus on suositeltavaa.

– Tuotantoeläinten lämpöstressi on aivan valtava tällä hetkellä. Lypsykarjalla se vaikuttaa merkittävästi maidontuotantoon, Irene Mäkinen kertoo.

Hänen mukaansa jo yli 22 asteen lämmössä nauta alkaa kokea lämpöstressiä.

– Eläin siis kärsii. Tällöin juomaveden ja suolan riittävä saanti ovat hyvin olennaista eläinten ruokinnassa, Mäkinen muistuttaa.

Hän suosittelisi laiduntavalle karjalle yölaiduntamista, jos laitumelta vain löytyy syötävää. Kuiva ja lämmin sää on hidastanut laidunrehun kasvuakin merkittävästi.

Lämpöinen sää on vaikuttanut myös kalojen kasvatusaltaisiin. Backin mukaan bakteerit lisääntyvät lämpimässä vedessä aiheuttaen esimerkiksi kidustulehduksia.

– Käsitykseni mukaan kala-altaiden vettä viilennetään sekoittamalla, eli silloin pohjasta saadaan viileämpää vettä. Vettä myös hapetetaan. Olen määrännyt antibioottia noihin tulehdussairauksiin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .