Lämpimässä muhii ruokamyrkytyksen vaara: Näin säilytät elintarvikkeita oikein ja selviät sähkökatkosta

Säilytetäänkö teillä tuoretta lihaa ja kalaa tarpeeksi kylmässä?

Kesäkuumalla ruokatarjoilut saattavat jäädä lämpimään turhan pitkäksi aikaa tai mökin kellarin lämpötila nousta liian korkeaksi. Lämmin automatka kaupasta kotiin voi pilata elintarvikkeet.

Joskus sähkökatkos saattaa katkaista kylmäketjun ja pilata pahimmillaan kaiken jääkaappiin ja pakastimeen säilötyn ruoan.

Ruoan säilytyslämpötiloilla on merkitystä ruoan laadun ja säilyvyyden kannalta. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan ruokien käsittelyn ja valmistuksen lämpötilavirheet ovatkin yleisin syy ruokamyrkytyksiin.

Erityisen tarkkana tulee olla helposti pilaantuvien elintarvikkeiden kanssa. Esimerkiksi tuoreen kalan ja lihan, tyhjiöpakatun kalan sekä mädin säilytyslämpötilan tulisi olla enintään +3 astetta. Enintään +6 asteessa tulisi säilyttää esimerkiksi lämminsavukalaa, maitotuotteita ja voita.

Monissa kodeissa jääkaappi on lämpimämpi kuin helposti pilaantuville elintarvikkeille suositeltu säilytyslämpötila, siksi jääkaapin lämpötila kannattaa tasaisin väliajoin mitata ja säätää. Lämpötilan pitäisi suositusten mukaan olla +2 ja +6 asteen välissä.

Evira vinkkaa, että helposti pilaantuvat tuotteet kannattaa ostaa läheltä tai pakata kylmälaukkuun, jotta kylmäketju ei katkea automatkan aikana.

Lämpötila ja hygienia

Lämmin ruoka tulee tarjota lämpimänä, kylmä ruoka kylmänä. Jos lämmintä ruokaa jää tähteeksi, pitäisi se jäähdyttää mahdollisimman nopeasti ja siirtää jääkaappiin.

Kylmänä tarjoiltava ruoka kannattaa nostaa pöytään vasta juuri ennen ruokailua ja siirtää takaisin kylmään heti ruokailun päätyttyä.

Evira muistuttaa, että jo muutaman tunnin säilytys 20–40 lämpöasteessa pilaa helposti pilaantuvat elintarvikkeet, eikä niitä voi enää syödä.

Säilytyslämpötilojen lisäksi kannattaa muistaa elintarvikehygienia: käsienpesu, puhtailla työvälineillä työskentely, kasvisten peseminen sekä riittävä kypsennys.

Mitä tehdä jos sähköt katkeavat?

Kun sähkökatkos sammuttaa kodin jääkaapin tai pakastimen, kannattaa olla tarkkana lämpötilojen kanssa.

Jos pakasteiden lämpötila on pysynyt pakkasen puolella, ne voidaan jäädyttää uudelleen normaalin -18-asteen pakastuslämpötilaan. Elintarvikkeiden rakenne ja ulkonäkö voi kärsiä lämpötilan muuttumisesta, mutta hygienian kannalta riskiä ei ole.

Sulaneita pakasteita ei pitäisi jäädyttää uudelleen, ei varsinkaan tuoretta lihaa tai kalaa. Sulaneet elintarvikkeet kannattaa ottaa heti käyttöön. Sulanut raaka kala tai liha säilyy pidempään, jos sen kypsentää.

Jääkaapinkin lämpötilaa on syytä tarkkailla, jos sähkökatkos kestää pitkään. Lämpimäksi päässeen jääkaapin sisältö on parasta ottaa nopeasti käyttöön tai heittää pois, jos elintarvikkeiden uskoo pilaantuneen.

Kylmälaitteiden kannet ja ovet on parempi pitää sähkökatkon ajan kiinni, jotta lämpö ei pääse laitteen sisälle.