Lännen Media: Keminmaan kunnallisjärjestö tulkitsee Väyrysen eronneen keskustasta

Johtokunnan mukaan Väyrynen on eronnut myös Keminmaan keskustaseura -paikallisosastosta.

Keskustan Keminmaan kunnallisjärjestön johtokunta tulkitsee, että puolueen kunniapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk.) on eronnut keskustasta. Johtokunta tulkitsi maanantai-illan kokouksessaan, että Väyrynen erosi sillä hetkellä, kun hänen perustamansa kansalaispuolue merkittiin puoluerekisteriin joulukuussa. Asiasta kertoo Lännen Media.

Väyrysen asema on herättänyt kysymyksiä, koska hän perusti uuden puolueen ja keskustan säännöt kieltävät jäseniä kuulumasta kahteen puolueeseen. Jäsenten erottamisesta päättävät paikallisyhdistykset, koska jäsenet kuuluvat niihin eivätkä suoraan puolueeseen. Asian monimutkaisuutta lisää se, että Väyrynen kuuluu Keminmaan keskustaseura -paikallisyhdistykseen ja toimii itse sen puheenjohtajana. Väyrynen sanoi joulukuussa, että yhdistys ei tee päätöstä hänen erottamisestaan. Lännen Media kirjoittaa, että kunnallisjärjestön tulkinnan mukaan Väyrynen on eronnut myös paikallisosastosta.

Näin säännöissä sanotaan

Keskustan säännöissä sanotaan, että perusjärjestön jäsen tai jäseneksi pyrkivät eivät saa kuulua muuhun puolueeseen. Säännöt on hyväksytty Turun puoluekokouksessa 2014. Keskustan paikallisyhdistyksen säännöissä puolestaan sanotaan, että henkilö voi kuulua varsinaisena jäsenenä vain yhteen puolueen perusjärjestöön.

Paikallisyhdistyksen sääntöjen mukaan jäsen, jonka toiminta herättää yleistä pahennusta tai on vastoin puolueohjelmaa, puolue-elinten päätöksiä tai paikallisyhdistyksen sääntöjä tai aiheuttaa huomattavaa vahinkoa, voidaan erottaa paikallisyhdistyksen johtokunnan päätöksellä, ellei annetusta kirjallisesta varoituksesta ole apua. Ennen päätöstään johtokunnan on pyydettävä asiasta kunnallisjärjestön johtokunnan lausunto.

Keskustan Peräpohjolan piirin puheenjohtaja Pekka Pelttari sanoi joulukuussa, että keskusteluun voi nousta Väyrysen tapauksen takia koko paikallisyhdistyksen erottaminen. Paikallisyhdistyksen sääntöjen mukaan paikallisyhdistys voidaan purkaa. Päätös siitä pitää tehdä kahdessa paikallisyhdistyksen kokouksessa, jotka pidetään vähintään kahden viikon välein. Päätös edellyttää kahden kolmasosan enemmistöä annetuista äänistä kummallakin kerralla.

Mitä siis tapahtuu?

– Asiaan ei joka tapauksessa ole yksiselitteistä simsalabim-ratkaisua, sanoo kunnallisjärjestön puheenjohtaja Tuula Eilittä Lännen Medialle.

Lähde: Lännen Median uutiset Ilkan ja Turun Sanomien verkkosivuilla

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.