Lännen Media: Maakuntavaalit rikkovat Euroopan neuvoston suosituksia

Vaalijohtajan mukaan vaalien järjestäminen on mahdollista, jos eduskunta ei tee vaaleja koskeviin lakiesityksiin merkittäviä muutoksia.

Suomen ensimmäiset maakuntavaalit rikkovat Euroopan neuvoston suosituksia, sillä vaaleja koskevat lait eivät ole tulleet voimaan vuotta ennen vaaleja, kertoo Lännen Media. Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen sanoo Lännen Medialle, että maakuntavaalien järjestäminen tässä aikataulussa on mahdollista, jos eduskunta ei tee vaaleja koskeviin lakiesityksiin merkittäviä muutoksia.

– Silloin niinkin myöhäinen lain voimaantuloaika kuin marraskuun alku voisi vielä jotenkuten onnistua. Muuten aletaan kysellä vaalien kansanvaltaisuuden perään. Esimerkiksi ehdokasasettelulle jäisi silloin niin vähän aikaa, Jääskeläinen sanoo.

Ensimmäiset maakuntavaalit on tarkoitus järjestää presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä 28. tammikuuta ensi vuonna. Euroopan neuvoston asiantuntijaelin Venetsian komitea on suosittanut, että vaalien keskeisen lainsäädännön tulisi olla valmiina vuotta ennen vaaleja tai se tulisi kirjata perustuslain tasoiseen säännökseen.

– Se on sinänsä ihan fiksu suositus, jota emme nyt pysty noudattamaan. Meillä on nyt kahdeksan kuukautta maakuntavaaleihin eikä meillä ole sitä koskeva lainsäädäntö vielä voimassa. Tämä ei ole mikään toivottava tilanne, mutta näillä nyt mennään, Jääskeläinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Juttua muokattu 19.5. klo 16: Otsikossa kirjoitettiin virheellisesti, että maakuntavaalit ovat vuonna 2017. Todellisuudessa maakuntavaalit ovat ensi vuonna.