Länsimetro aloittaa ilman suuria juhlia, mutta pieniä sentään riittää

"Moni työntekijä on selkänahkaansa repinyt ja viimeisetkin pisarat on vuodatettu".

Helsingin omaksi ikuisuushankkeeksi leimattu länsimetro aloittaa liikennöinnin lauantaina. Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) toimitusjohtajan Ville Lehmuskosken mukaan testejä tehdään viimeiseen saakka, jotta kaikki olisi valmiina, kun ensimmäinen metrojuna lähtee Espoon Matinkylästä kohti Helsingin Vuosaarta aamulla kello 5.09.

– Koko viikon on testattu, ja koeajoja on ajettu jatkuvasti. Normaaleja huoltoja siellä tapahtuu ihan viimeiseen asti. Lähes kaikki on varmasti kunnossa huomenna, Lehmuskoski lupaa.

Suuria juhlallisuuksia ei heti ole luvassa.

– Varsinaista projektin juhlistusta on suunniteltu sellaiseen ajankohtaan, kun metro on jo pitemmän aikaa toiminut normaalisti. Huomennahan on HSL:n eli liikenteen tilaajan puolesta muutamia tilaisuuksia Matinkylässä ja Tapiolassa, ja niihin osallistumme, Lehmuskoski linjaa.

Toimitusjohtajan mukaan Helsingin metron aikoinaan 80-luvulla aloittaessa toimittiin samalla tavalla.

– Metro liikennöi kesän ajan matkustajat kyydissä, ja sitten oli vasta juhlallisuuksia, muistelee Lehmuskoski.

Oranssia väriä ja teekkareita

Vaikka HKL ei vielä juhlikaan, muuta juhlaa on toki luvassa. Muun muassa Matinkylän Iso Omena -kauppakeskuksen laajennusosan aukiolla vietetään metron avajaistilaisuutta kello 10–16. Tapahtumia on myös Tapiolan, Niittykummun ja Lauttasaaren asemien ympäristössä. Kaikilla uusilla asemilla on lisäksi oppaita matkustajia opastamassa.

Myös aina valmiina olevat Otaniemen teekkarit aikovat rientää ensimmäiseen metroon. Twitterissä metrouskovaiset ovat jakaneet omia kuviaan ja hassutuksiaan aihetunnisteella #näenoranssia. Kuten tästä voi päätellä, keskeisessä roolissa on metron oranssi väri.

Lehmuskoskikin myöntää, että vaikka virallisia juhlia ei niin ole, niin juhlapäivähän lauantai on.

– Kyllähän tämä on hieno asia. Moni työntekijä on selkänahkaansa repinyt ja viimeisetkin pisarat on vuodatettu, kun he ovat antaneet panoksensa. Siinä mielessä olen tyytyväinen, että saadaan tämä projekti maaliin ja porukka pääsee hieman levähtämään. He ovat sen ansainneet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.