Tämä unohdettu klassikko palaa koulujen ruokalistalle

Jyväskylän koulujen ja laitosten ruokatuotannosta vastaava liikelaitos Kylän Kattaus on saanut konsultilta ehdotukset ruokalistojen uudistamiseksi. Keskisuomalainen sai eilen käsiinsä tarkoin varjellut listat, joiden käyttöön otosta kaupunginvaltuusto päättää vielä tässä kuussa.

Uudistuksen päämääränä on paitsi totuttaa lapset terveellisempään ruokaan myös silkka säästö. Uudet ehdotukset palauttavat joitakin klassikoita listoille, muun muassa läskisoosin.

–Sitä nimeä en millään haluaisi käyttää, koska se on leimaava. Emmehän puhu enää mustalaisistakaan, sanoo konsultti, gastropedagogi Erik Laatukainen.

Eikö kyse ole kuitenkin voissa paistetusta siankylkikastikkeesta?

–Kyllä, mutta nimeksi tulee Atkins-pata, koska se kertoo paremmin ruokalajin ravitsemusopillisesta ideasta, Laatukainen vastaa.

Haaleaa ruokaa

Atkins-pataa on tarkoitus tarjota joka viikko. Säästöä syntyy siitä, että läskisoosia voi pakastaa useaan kertaan, eikä sitä tarvitse lämmittää niin kuumaksi kuin muita ruokia.

–Ravitsemusopillisesti haalea ruoka on myös terveellisempää, sillä sen glykeeminen indeksi pysyy korkeampana ja itsetyydyttyneet rasvahapot pehmeinä, toteaa palkitussa gastropedagogisessa instituutissa työskentelevä Laatukainen.

Omat eväät

Koululaisten ruokailutottumuksissa riittää kasvatussarkaa, eikä kasvatusyhteistyötä kotien kanssa ole pystytty hyödyntämään tarpeeksi. Siksi yhtenä ideana pitkällä listalla on säännöllinen omaeväs -päivä, jolloin lyödään monta kärpästä yhdellä iskulla.

Kaupunki säästää, lapset saavat kerrankin sitä, mitä itse haluavat ja lisäksi perheiden ruokakulttuuri tulee näkyville.

–Perheet voivat ikään kuin viestiä lastensa eväillä: me välitämme lapsemme terveydestä ja osaamme laatia lapselle eväät, Laatukainen selventää.

–Ja niissä perheissä, joissa homma ei toimi, lapset syövät läskisoosinsa seuraavana päivänä sitäkin kiitollisempana.

Konsultin suunnitelmassa on myös enemmän hemmottelulta kuulostavia ideoita. Kuukausittaisina PMS-päivinä tarjotaan Piristäviä Muunnoksia Suosikeista.

–Näin saadaan iloisia gastronomisia yllätyksiä samalla, kun voidaan ennakkoluulottomasti yhdistellä aineksia, joita väkisinkin kertyy pakastimien pohjalle, Laatukainen sanoo.

Persut valittivat

Kouluruokailun kehittäminen on jatkuva prosessi, jossa seurataan sekä terveydellisiä että poliittisia trendejä herkällä korvalla.

Viikoittainen kasvisruokapäivä otettiin käyttöön Jyväskylän kouluruokailussa kaksi vuotta sitten, kun vihreiden valtuustoryhmä teki siitä aloitteen vuosi sitten.

Kylän Kattauksessa odotetaan myös korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisua perussuomalaisten valitukseen, joka tähtää tillilihan, ruispuolukkapuuron, veripaltun ja silakkalaatikon palauttamiseen listalle. Konsultin lista käsitellään valtuuston lisäksi piakkoin Kylän Kattauksen johtokunnassa.

Sitä varten kootaan lisää ehdotuksia, joita toivotaan myös tavallisilta ihmisiltä.

Vuoden 2011 aprillipilassa Atkins-padasta kerrottiin seuraavan päivän lehdessä. "Läskisoosista tuli kouluruokaa aprillipäivän jutussa", STT otsikoi seuraavan päivän pilakoosteessaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .