LM: Munuaisen luovuttaminen helpottumassa – STM halukas mahdollistamaan luovutuksen jopa tuntemattomalle

Aiemmin siirrot ovat olleet mahdollisia vain perheenjäsenten tai saman katon alla asuvien puolisoiden välillä.

Munuaisen luovuttaminen on helpottumassa, uutisoi Lännen Media. Sosiaali- ja terveysministeriö haluaa mahdollistaa elävän henkilön tekemän munuaisluovutuksen esimerkiksi serkulle, ystävälle ja ehkä jopa tuntemattomalle henkilölle.

Asiasta Lännen Medialle kertoneen perhe- ja peruspalveluministerin Annika Saarikon (kesk.) mukaan kudoslain muutostyö on käynnissä ja se on tarkoitus puskea läpi pikavauhtia.

– Nykylakia on tulkittu hyvin tiukasti. Siirrot ovat olleet mahdollisia käytännössä vain perheenjäsenten tai saman katon alla asuvien puolisoiden välillä. Haluamme varmistaa, että jatkossa ainakaan laki ei ole esteenä siirroille, ministeri sanoo.

Saarikko kuitenkin korostaa, että vaikka munuaisen voi jatkossa luovuttaa muillekin kuin lapsilleen, sisaruksilleen, vanhemmilleen tai puolisolleen, lainmuutos ei tule mahdollistamaan vapaata elinkauppaa.

– Selvityksen alla ovat esimerkiksi sellaiset harvinaiset tilanteet, joissa luovuttajat löytyisivät, mutta munuaiset eivät sovi läheiselle. Että voisiko tällöin munuaisia vaihtaa tuntemattomien kesken päittäin, ministeri kertoo.

Suomessa uutta munuaista odottaa noin 400 henkilöä. Siirto tehdään vuosittain noin 240 potilaalle ja valtaosa elimistä saadaan aivokuolleilta luovuttajilta. Elävältä saatu siirre toimii suuremmalla todennäköisyydellä pidempään, mutta näitä siirtoja Suomessa tehdään vain noin 20 vuodessa, Lännen Media kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.