Laajalahden alueen kunnostus loppusuoralla Lievestuoreella – vanhan sellutehtaan ympäristöongelmia ratkottu yli 30 vuotta

Lievestuoreen Laajalahden läjitysalueen rakentaminen jatkuu Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston heinäkuun alussa antaman ympäristöluvan nojalla. Ympäristölupa on myönnetty Keski-Suomen ely-keskukselle ja Laukaan kunnalle.

Rakennettavat pintakerrokset estävät jatkossa sen, etteivät alueen sade- ja sulamisvedet imeydy jätekerrokseen ja valu sitä kautta Lievestuoreen järveen. Pintarakennekerrosten keräämät puhtaat sade- ja sulamisvedet ohjataan rumpuputkien kautta läjitysalueen viereisiin ruoppausaltaisiin.

Pintarakenteissa käytetään tiivistyskerroksena kuitusavea ja kuivatuskerroksena rengasrouhetta. Ylin pintakerroksen alaosa tehdään hiekasta ja päällimmäinen ohut kasvukerros joko maa-aineksista, kuorikkeesta, hakkeesta tai humusmaasta. Lopuksi alue nurmetetaan.

Työmaa-alueella on turvallisuussyistä ulkopuolisilta liikkuminen kielletty.

Työt ovat osa yli kymmenen vuotta sitten alkanutta Laajalahden alueen kunnostushanketta. Laajalahden pohjukassa sijaitsevista jätealtaista alettiin vuonna 2007 ruopata ja siirtää kuitulietettä läheiselle läjitysalueelle. Työt jatkuivat vuoteen 2011 asti.

Läjitysalueella liete sekoitettiin Jyväskylän Rauhalahden voimalaitokselta saatuun tuhkaan, jonka avulla paljon vettä sisältänyt liete saatiin kuivamaan ja kiinteytymään.

Alkuperäinen ympäristöongelma syntyi Laukaan Lievestuoreella sijainneen selluloosatehtaan takia. Tehdas käytti Laajalahtea lasketusaltaanaan. Tehdas meni konkurssiin vuonna 1985, ja sen jättämien ympäristöongelmien ratkaiseminen jäi Laukaan kunnan ja valtion vastuulle.

Selluloosatehtaasta aiheutunut toinen iso ympäristöongelma, Ysitien varrella sijainnut lipeälampi, on kunnostettu jo aiemmin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .