Laatikainen: Ruotsinkieliset koulutukseen Keuruulle

Professori, reservin majuri Erkki Laatikainen kolumnoi itsenäisyyspäivän Keskisuomalaisessa.

"Ruotsinkieliset kansalaisemme sanovat joskus kulttuurinsa ja kaksikielisyytensä kyseenalaistetuksi. Lukuisat julkiset lausumat oikeuttavat tunteen. Kaksikielisyyden varmistaminen on kansallista aarteistoamme. Ruotsinkieliset avartavat kanavia suomenkielisiin. Heidän säätiönsä muun muassa panostivat Sotainvalidien Veljesliiton perustamisen muistomerkkiin Jyväskylässä. Hienosta asenteesta löytyy kosolti muitakin esimerkkejä.

Entä jos keskinäistä ymmärrystä ja suvaitsevaisuutta syvennettäisiin kaikki kansankerrokset koskettavaksi alkamalla kouluttaa toista kansalliskieltämme puhuvat asevelvolliset Keuruun varuskunnassa?

Mikäli tahtoa ja ennakkoluulottomuutta kumpuaa, samassa varuskunnassa kyetään valmentamaan suomen- ja ruotsinkieliset nuoret, omilla kielillään. He limittyisivät toisiinsa, oppisivat toisiltaan. Sukupolvisessa katsannossa ratkaisu osoittautuisi siunaukselliseksi.

Ajatus kuulostanee epärealistiselta. Muistettakoon kuitenkin tyrmäystä ennen: ruotsinkielisiä on pitkin rannikkoseutua, esimerkiksi Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Eivät he asu pelkästään Helsingin tienoolla.

Keuruulaiset, keskisuomalaiset ja lähimaakuntien ihmiset ottaisivat uudistuksen myönteisenä, komeana haasteena vastaan. Ruotsin- ja suomenkielisten yhteistyön muotoja luotaisiin luovasti, puhtaan suomen puhumisen ja kirjoittamisen kunnailla."

Erkki Laatikaisen kirjoitus kokonaisuudessaan on luettavissa tiistain Keskisuomalaisesta tai näköislehdestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.