Lainvastaisia valomainoksia teiden varsilla: "Ei olisi koskaan pitänyt antaa lupaa"

Nykyinen maantielaki käytännössä kieltää vaihtuvasisältöiset mainokset tienvarsilta asemakaava-alueen ulkopuolella. Joillekin led-valoilla toimiville mainostauluille on kuitenkin annettu lainvastainen poikkeuslupa.

– On sellaisia yksittäistapauksia, joille ei olisi koskaan pitänyt antaa lupaa. Ei niitä kuitenkaan paljon ole, sanoo?liikenteenohjauksen asiantuntija Tuomas Österman Liikennevirastosta.

Virasto uudistaa lähikuukausina ohjeensa tienvarsimainonnan poikkeuslupien myöntämiseen. Ohjeissa painotetaan muun muassa sitä, miten tiukasti laki suhtautuu vaihtuvasisältöisiin valomainoksiin. Poikkeuslupien myöntäminen on keskitetty valtakunnallisesti Pirkanmaan ely-keskukselle, jossa poikkeuslupia käsittelee tällä hetkellä kaikkiaan 2–3 virkamiestä. Heidän nykyiset lainsoveltamisohjeensa ovat vuodelta 2010, eikä niissä oteta mitään kantaa led-valomainoksiin, jotka ovat yleistyneet vasta aivan viime vuosina.

– Pääasiassahan vaihtuvat valomainokset sijaitsevat sähkönsaannin ja mainostajien omien intressien takia asemakaava-alueella, jossa lainsäädäntökin on ihan eri. Österman muistuttaa.

Asemakaava-alueella tienvarsimainosten luvista ja sijoittumisista vastaa kunta.

Pirkanmaan ely-keskuksen virkamiesten kielteiset ratkaisut nousevat määräajoin julkisuuteen, kun yrittäjät kokevat tulleensa epäoikeudenmukaisesti kohdelluiksi haettuaan poikkeuslupaa tienvarsimainokselle.

– Kyseessä pitää olla esimerkiksi jokin tienkäyttäjille suunnattu uusi tienvarsipalvelu, joka halutaan tehdä tutuksi. Näkisin nämä sellaisina, joita liikkuja tarvitsee matkan aikana, kuten ruokaa ja polttoainetta, tiepalvelupäällikkö Sirkka Lahtinen Pirkanmaan elystä kertoo päälinjan.

Yrityksen kanssa samalla tontilla saa kuitenkin olla melkein millainen yrityksen toimintaan liittyvä mainos tahansa.

– Kunhan ei ole kirkas ja häiritsevä valo, koska led-valot voivat pahimmillaan olla häiritsevän kirkkaita. Niitä yritämme suitsia, Tuomas Österman muistuttaa.

Lain tulkinta tienvarsimainosten osalta loiveni vuonna 2010. Ennen sitä keskimäärin vain 15 prosenttia ratkaisuista oli poikkeusluvan hakijalle myönteisiä. Sen jälkeen poikkeuslupien osuus ratkaisuista on ollut vuosittain yli 30 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kuiva alkukesä verottaa satoa – Lounais-Suomessa tilanne on erityisen kurja

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä sinetöi sote-sopimuksen Mehiläisen kanssa

THL: Keski-Suomessa ei uusia koronatartuntoja – Suomessa kaikkiaan 22 uutta tapausta

Poliisi tutkii Jyväskylän Vanhan hautausmaan ilkivaltaa hautarauhan rikkomisena ja vahingontekona – ketkä kaatoivat hautakiviä ja repivät ristejä irti?

Suomessa on todettu 22 uutta koronavirustartuntaa, tartuntoja nyt kaikkiaan 7 554

Laukaalainen huvipuistoyrittäjä vannoo korona-aikana elämyspuistojen turvallisuutta – Nokkakivessä poistetaan laitteiden penkkejä käytöstä ja harvennetaan väkeä vuoristoradassa

Helsingin merialueelta löytyi osia ihmisruumiista –  MTV: Kyläsaaren rannalta löydettiin kaksi irtonaista jalkaterää

Uuteenkaupunkiin saapuneella rahtilaivalla useita koronatartuntoja –  yksi toimitetaan ambulanssilla tutkimuksiin, muu miehistö ei poistu laivalta

Mopoilu kiristää nyt tunteita Keski-Suomessa – poliisille sataa uhkaavaa palautetta, partiota heiteltiin miitissä kananmunilla: "Takaa-ajoihin yritetään haastaa, kaikki kuvataan someen"

Alkoholiveroa voidaan korottaa jo ensi vuodeksi – viime vuonna Virosta tuotiin aiempaa enemmän mietoja ja vähemmän vahvoja juomia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.