Laiton nettilataaminen ylittämässä dvd-myynnin

Dvd-tallenteiden myynti kääntyy Suomessa tänä vuonna laskuun ensimmäistä kertaa formaatin historiassa. Päällimmäinen syy on jatkuvasti kiihtyvä laiton internetjakelu.

Viestintäkulttuuriyksikön hallitussihteeri Marko Rajaniemi opetusministeriöstä kertoo, että Suomessa tehdään vuositasolla jopa 10-12 miljoonaa laitonta elokuvalatausta internetin kautta.

Vuonna 2007 maassa myytiin laillisesti yhteensä hieman reilut 12 miljoonaa dvd-tallennetta. Laiton lataaminen on siten jo ohittamassa laskuun kääntyvät laillisen myynnin luvut.

Latausluvut nousivat esiin kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinin (r.) elokuussa käynnistämissä toimialakeskusteluissa, joiden sihteerinä Rajaniemi toimi. Keskustelujen tavoitteena oli löytää keinoja luvattoman jakelun vähentämiseen ja toisaalta laillisen internetkaupan edistämiseen.

Keskustelujen puheenjohtaja, Yleisradio Oy:n entinen toimitusjohtaja Arne Wessberg raportoi aiheesta ensi viikolla opetusministeriölle.

- Nettipiratismi on se kaikkein suurin peikko tälle alalle, myöntää Suomen elokuvatoimistojen liiton varapuheenjohtaja Leif Lindblad.

Näkemystä tukee Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen juuri julkaistu tutkimus, jonka mukaan musiikin ja elokuvien laiton internetlataaminen on selkeästi yleisin suomalaisten yhdeksäsluokkalaisten tekemä rikos.

- Fyysinen piratismi on saatu aika hyvin kuriin, mutta internetlevityksen estäminen on mutkikkaampaa. Asian eteen tehdään töitä niin meillä kuin muualla, paraikaa käydään keskusteluja esimerkiksi siitä, miten säännölliseen väärinkäyttöön puututaan, Lindblad sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.