Laiton romujäte työllistää nyt kaupunkia – tekijälle luvassa sakot

Mustankorkealle vaikkapa sohvan saa heittää parilla kympillä.

Lumet sulavat ja kotinurkkia kevätsiivotaan, ja se tarkoittaa Jyväskylän kaupungin ympäristönsuojelussa ikävää sesonkiaikaa. Ilmoituksia luontoon jätetyistä isoista tavaroista tulee nyt päivittäin.

– Etenkin huonekaluja ja kodinkoneita jätetään laittomasti luontoon tai viedään keräyspisteille jäteastioiden viereen, ympäristötarkastaja Pekka Kupari kertoo.

Keskisuomalaisen lukija lähetti kuvan, jossa Norolantien ja Pihlajapolun kulmassa Palokassa sijaitsevan paperinkeräyspisteen viereen on jätetty jopa autonraato.

– Jätteiden kerääminen ja kuljettaminen jää alueen hallinnoijan vastuulle. Kaupunki vie ne pois omilta mailtaan ja esimerkiksi Rinki-pisteille jätetyt romut huolehtii Rinki. Viime kädessä kustannukset jäävät kaupungin veronmaksajien maksettaviksi. Vuositasolla puhutaan ehkä noin 10 000 euron menoista, Kupari selvittää.

Jos romujen jättäjät pystytään tunnistamaan, kaupunki tekee tutkintapyynnön poliisille.

– Jos tekijä jää kiinni, hän saa poliisilta sakot ja lisäksi maksettavaksi tulevat siivous- ja jätemaksut, Kupari sanoo.

Kovin monta tutkintapyyntöä vuosittain ei tehdä, koska yön hämärissä romunsa tuovat muistavat kyllä hävittää kaikki mahdolliset tunnisteet jätteistään. Kiinni jää melkeinpä vain silloin, jos joku sattuu näkemään tapauksen, osaa johdattaa tekijän jäljille ja suostuu vielä todistamaan.

Pakettiautollinen 20 eurolla Mustankorkealle

Riskillä on kuitenkin hintansa. Sakoista ja maksuista kertyvä summa on huomattavasti isompi kuin jätteen vieminen asianmukaisesti esimerkiksi Mustankorkean jäteasemalle.

– Pakettiautollinen tavaraa maksaa parikymppiä, ja pakettiautoon mahtuu jo aika tavalla, Kupari sanoo.

Kodinkoneiden jättäminen luontoon ihmetyttää Kuparia erityisesti, koska ne voi viedä Mustankorkealle maksutta, samoin kodinkoneita myyviin liikkeisiin. Samalla vaivalla kun jääkaapin ajaa syrjään ja jättää metsään, sen voisi jättää myös Mustankorkealle.

– Sekin on aika kummallista, että vaikkapa iso sohva saatetaan viedä niin syvälle metsään, että sinne ei edes autolla pääse. Ensin ajetaan syrjään metsänreunaan ja sitten vielä kannetaan sohva syvemmälle metsään. Kovasti nähdään vaivaa sen 20 euron säästämiseksi, Kupari hymähtää.

Mustankorkealla sohvat, sängyt ja pehmustetut huonekalut katsotaan sekajätteeksi, jonka tuominen maksaa pakettiautolla tai henkilöauton peräkärryllä tuotuna 20 euroa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .