"Laittoman maahantulon paine itärajalla korkea, mutta raja pitää hyvin Venäjän puolella"

Laittoman maahantulon paine Suomen itärajalla on nyt korkeampi kuin yleensä, arvioi rajavalvontavalmiusyksikön päällikkö, everstiluutnantti Jaakko Olli Rajavartiolaitokselta. Hyvä uutinen tilanteessa on hänen mukaansa se, että Venäjän puolella raja pitää.

–  Venäjä estää tehokkaasti laittoman Suomeen pyrkimisen. Me olemme ottaneet kiinni alkuvuoden aikana vain muutamia Suomeen Venäjältä laittomasti päässeitä. Suomen puolella tilanne on siis ollut normaali, Olli kertoo STT:lle.

Ilta-Sanomat uutisoi keskiviikkona, että Venäjän rajaviranomaisten mukaan kolmansien maiden kansalaisia pyrkii nyt joukolla Venäjän kautta laittomasti kohti Suomea ja Eurooppaa.

–  Ei tuo tieto ole mikään yllätys meille. Esimerkiksi viime vuonna Venäjän rajavartiopalvelu otti kiinni Suomen-vastaisella rajalla noin 1  100 henkilöä, jotka olivat pyrkimässä laittomasti tänne. Määrä on viisinkertainen tavanomaiseen verrattuna, everstiluutnantti sanoo.

Takapiruna järjestäytynyt rikollisuus

Ollin mukaan ongelman taustalla on FAN-ID-järjestelmä, jonka Venäjä otti käyttöön viime vuoden jalkapallon MM-kisoja varten. Kisajärjestelmään rekisteröitymällä ulkomaalaiset pääsivät Venäjälle ilman viisumia.

Tästä syntyi porsaanreikä laittomalle maahanmuutolle.

–  Henkilöt, jotka eivät olleet tulossa MM-kisoihin, alkoivat hyödyntää systeemiä päästäkseen lähemmäs EU:n ulkorajoja.

Suomen ja Venäjän viranomaiset ovat arvioineet, että FAN-ID:n väärinkäyttö saattaisi jatkua jonkin verran myös tänä vuonna.

–  On myös syytä muistaa, että kaikkeen laittomaan maahantuloon liittyy järjestäytynyt rikollisuus. Rikollisryhmittymät etsivät jatkuvasti uusia reittejä ihmisten salakuljetukseen ja laittomaan maahantuontiin. Voi olla, että FAN-ID:n käyttö toi näiden rikollisten tietoon entistä paremmin Suomen ja Venäjän välisen rajaosuuden, Olli summaa.

Rajavalvonta kattaa Suomessa itärajan lisäksi lentokentät sekä ne satamat, joihin tulee ulkorajaliikennettä. Sen sijaan Ruotsin ja Norjan vastaiset rajat ovat Schengen-rajoja, joten niillä ulkorajavalvontaa ei tehdä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Valtatie 24 suljettu liikenteeltä Asikkalassa – soutuvenetehtaan tulipalosta savua tielle

Luulitko, että terveyskeskuksen tai hammashoitolan soittopalvelu on rikki? Syy saattoi olla malttamattomuudessasi

Finnair: Helsinki-Vantaan kentällä matkatavaraa voi jäädä jälkeen teknisen vian vuoksi

Hovioikeus tuomitsi huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnion 10 vuodeksi vankilaan – määrättiin vangittavaksi heti

Hovioikeus on tuominnut Jari Aarnion 10 vuodeksi vankilaan huumetynnyreiden järjestelystä Suomeen

"Ellun" lauantairistelyt alkavat vasta viikon päästä lauantaina – Keuruun kaupungin tiedotteessa oli virheellistä tietoa

Terveydenhuolto on ollut kyberhyökkäysten kohteena globaalisti jo vuosia – iskut havaittu jopa pari vuotta myöhässä

Kolme viidestä suomalaisesta: Sähköpotkulaudat vaikeuttavat liikenteen ennakointia

Uutissuomalainen: Tarkistuslaskennassa paikkansa menettänyt SDP:n eduskuntavaaliehdokas vetosi hallinto-oikeuteen, vaatii äänten uudelleenlaskua

Vaalivalitusten kirjoa: Tarkistuslaskennassa paikkansa menettänyt vaatii uutta ääntenlaskentaa – 300 kilometriä Ranskassa äänestämään matkustanut suomalainen koki pettymyksen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.