Laittomasti EU-rajan ylittäneitä neljänneksi eniten irakista

EU:n ulkorajayhteistyöstä huolehtivan Frontexin mukaan vuonna 2016 irakilaiset olivat neljänneksi suurin kansallisuusryhmä ihmisistä, joiden huomattiin ylittäneen Euroopan ulkorajat laittomasti.

EU:n ulkorajayhteistyöstä huolehtivan Frontexin mukaan vuonna 2016 irakilaiset olivat neljänneksi suurin kansallisuusryhmä ihmisistä, joiden huomattiin ylittäneen Euroopan ulkorajat laittomasti. Kaikkiaan irakilaisten osuus oli kuusi prosenttia havaituista laittomista ylityksistä, joita oli Euroopan ulkorajoilla yli puoli miljoonaa.

Irak-asiantuntija Hussein al-Taee uskoo, että Turkki-tulppa voi jossain vaiheessa aueta ja Irakista voi tulla uusi ryntäys Eurooppaan. Al-Taee ja Crisis Management Intiative pyrkivät ennen tätä edistämään kestävää politiikkaa, jossa kaikki osapuolet Isistä lukuun ottamatta pääsevät vaikuttamaan maan tulevaisuuteen.

Isisin ja al-Qaidan jälkeen erilaiset aseelliset shiiajoukot ovat tehneet kiristystoiminnasta alueella julkeampaa ja näkyvämpää sekä saaneet sen juurtumaan tiukemmin valtioon. Valtiollisia instituutioita pitäisi pystyä vahvistamaan, jotta asejoukkojen valta heikkenisi ja ihmisten tarve lähteä katoaisi.

Jos Turkista tehty tulppa pettää, voivat massiiviset salakuljetusmarkkinat avautua uudestaan. Syynä voisivat olla esimerkiksi Turkin rajapolitiikan muutokset tai Irakin sisäisen tilanteen paheneminen.

Kaikista eniten Irakin kehitys on suurvaltojen käsissä.  Esimerkiksi Syyriassa Venäjä ja länsi eivät pelaa yhteen muun muassa Itä-Ukrainan tilanteen vuoksi. Venäjä on valmis tekemään Lähi-idässä monia asioita, jotta se saisi paremman neuvotteluaseman itselleen. Valtion asialistalla on päästä vaikuttamaan myös siihen kohdistuvaan kauppasaartoon ja omaan energiatalouteen, jonka etuja se vahtii.

– Jos suurvallat eivät saa aikaan konsensusta Lähi-idän rauhoittamisesta, voivat poliittiset kääpiöt vain asettaa salakuljetukselle erilaisia esteitä ja tulppia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.