Lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen: Aluepolitiikka nostaa päätään eduskunnassa

Monet kansanedustajat ovat jo matkan varrella puolustaneet julkisuudessa ankarasti oman alueensa käräjäoikeustoimipaikkoja.

Eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Kari Tolvanen (kok.) povaa käräjäoikeusverkon harventamisesityksestä kovaa vääntöä eduskunnassa.

Esityksessä käräjäoikeudet lakkautettaisiin Hyvinkäältä, Järvenpäästä, Kemistä, Kokkolasta, Porvoosta, Raaseporista ja Ylivieskasta. Myös kanslia- ja istuntopaikkaverkkoa karsittaisiin rajusti. Toimipaikkojen määrä putoaisi 36:een, kanslioita jäisi neljälle ja istuntopaikkoja 12 paikkakunnalle.

Monet kansanedustajat ovat jo matkan varrella puolustaneet julkisuudessa ankarasti oman alueensa käräjäoikeustoimipaikkoja.

– Epäilen, että asiasta tulee vilkas keskustelu eduskunnassa nimenomaan aluepoliittisiin perusteisiin vedoten. Itse asiassa on jo tullut, Tolvanen sanoo.

Esityksen käsittely alkoi helmikuussa suuressa salissa lähetekeskustelulla. Viime viikolla lakivaliokunnassa alkoivat asiantuntijakuulemiset, jotka jatkuvat Tolvasen mukaan ainakin maaliskuun.

Tolvasen mukaan asiantuntijoita on tarkoitus kuulla "laajasti eri puolilta Suomea".

Myös perustuslakivaliokunta antaa asiassa lausuntonsa.

– Tavoitteena on, että saisimme lakivaliokunnan mietinnön täysistunnon käsiteltäväksi ennen kesätaukoa. Varmaa se ei ole, mutta tavoite, Tolvanen toteaa.

Tolvanen on siviiliammatiltaan rikosylikomisario. Hän on työskennellyt muun muassa Helsingin poliisilaitoksen väkivaltarikosyksikön johtajana. Tolvanen kannattaa käräjäoikeuksien vähentämistä.

– Uudistus on välttämätön. Ajattelen asiaa etupäässä toiminnalliselta kannalta, en aluepoliittisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.