Lakkiaispäivälle kannattaa hakea tilapäistä pysäköintilupaa

Kadut täyttyvät taas juhlijoiden autoista lakkiaispäivänä, ja kaupunki on valmistautunut myöntämään tilapäisiä pysäköintilupia juhlien järjestäjille. Lupaa kannattaa hakea alueella, jossa on paljon pysäköintikieltoja ja lähimmät sallitut pysäköintialueet ovat liian kaukana. Juhlija saattaa löytää tuulilasistaan parkkisakon, jos lupaa ei ole osattu kaupungilta hakea.

–?Juhlien järjestäjän on hankittava tilapäinen pysäköintilupa ja ilmoitettava vieraille, että alueella on lupa pysäköidä liikennemerkkien vastaisesti, kertoo Jyväskylän kaupungin liikenteenohjausinsinööri Janne Hölttä.

Keskusta-alueelle lupia ei kuitenkaan myönnetä. Keskustaan ylioppilasjuhliin suuntaavan kannattaa varautua parkkimaksuihin tai saapua paikan päälle pyörällä tai julkisilla liikennevälineillä.

Joillakin alueilla parkkipaikan löytäminen voi olla hankalaa, vaikka tilapäinen pysäköintilupa olisi myönnetty. Ahdasta voi tulla erityisesti kadunpätkillä, joilla järjestetään useammat ylioppilasjuhlat. Tällaisia tilanteita varten Hölttä toivoo naapurisopua ja yhteistä pysäköinnin suunnittelua.

Kaupungin verkkosivuilla kerrotaan, että ”luvansaaja on vastuussa liikenteen sujumisesta poikkeusjärjestelyjen aikana”. Ajoneuvoja saa pysäköidä ainoastaan toiselle puolelle katua, ja hälytysajoneuvojen on mahduttava kulkemaan kadulla esteettömästi. Liikennemerkkejä ei saa peittää, vaan luvansaajan on ilmoitettava poikkeusjärjestelyistä vieraille henkilökohtaisesti.

Lähes viisitoista vuotta pysäköinnintarkastajana toiminut Marja Sorri kertoo lakkiaispäivien yleensä sujuvan rauhallisesti. Pysäköintirikkeitä ei tapahdu normaalia enempää, ja tilapäiset pysäköintiluvat sujuvoittavat työntekoa.

–?Lakkiaispäivänä tilapäisiä pysäköintilupia tulee sähköpostiin kymmenittäin. Pyrimme silloin pysäköintialueilla vain varmistamaan, että ajoneuvot on pysäköity oikein ja turvallisesti.

Ylioppilasjuhlat suosituin sesonki

Tilapäisiä pysäköintilupia myönnetään lyhytaikaisia, yksi- tai kaksipäiväisiä tapahtumia varten. Suosituin sesonki lupahakemusten osalta alkaa olla käsillä ylioppilasjuhlien myötä, mutta lupia myönnetään ympäri vuoden rippijuhlia, talkoita ja syntymäpäiviä varten.

Ylioppilasjuhlia varten on Höltän mukaan haettu tänä keväänä jo kymmenkunta tilapäistä pysäköintilupaa ja lisää hakemuksia on odotettavissa.

–?Toivottavasti hakemukset lähetetään hyvissä ajoin, jotta vältyttäisiin pahemmilta ruuhkilta.

Hakemusten käsittely kestää noin kaksi arkipäivää, joten tänä keväänä sähköinen hakemus kannattaa täyttää Jyväskylän kaupungin verkkosivuilla viimeistään keskiviikkona 27.5.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.