Lakko harmitti Helsinki-Vantaalla mutta kaaokselta vältyttiin

Matkustajat olivat liikkeellä etuajassa ja kevennetyillä kantamuksilla.

Ilmailualan unionin (IAU) lakko ei synnyttänyt Helsinki-Vantaan matkustajaliikenteeseen perjantaina pelättyä pullonkaulaa. Tehokas ennakkotiedottaminen ja lentomatkailijoiden omatoimisuus takasivat sen, että maapalveluihin ja turvatarkastuksiin kohdistuvat lakkotoimet eivät puurouttaneet lentoaseman matkustajavirtoja.

Monet matkailijat kertoivat saapuneensa lentoasemalle lakon takia jo hyvissä ajoin ja tehneensä lähtöselvityksen etukäteen. Monilla oli myös matkassa pelkästään käsimatkatavarat, vaikka normaalitilanteessa kantamuksia olisi ollut enemmän.

Marja-Leena Sokura ja Aune Kilpeläinen olivat saapuneet kentälle jo ennen kolmea iltapäivällä, vaikka lennon Tel Aviviin oli määrä lähteä vasta iltakahdeksalta. Lennon ajankohdasta oli kuitenkin pientä epävarmuutta, koska Finnairin virkailija oli kertonut lennon siirtyvän mahdollisesti seuraavaan aamuun.

– Tästä aamukuuden lennosta ei kyllä ole Finnairilta tullut mitään virallista tietoa, se oli vain puhelimitse virkailijalta saatu tieto. Vähän tässä hämää, että mihin aikaan se lento oikeasti lähtee, Sokura pohti.

Myös Tukholmaan suunnannut Tuuli From oli saapunut kentälle huomattavasti etuajassa lakon takia. Hänen lentonsa ei ainakaan vielä iltapäivällä ollut peruttujen joukossa.

– Olen saanut sähköposti-ilmoituksen, että check-in on mennyt läpi, eli kaikki on sikäli ihan kunnossa, From sanoi.

 

"Suomi on saari"

 

Zürichiin matkaavia Kari ja Tuomas Rytköstä harmitti perjantain lakon lisäksi työnseisausten mahdollinen jatkuminen pitkälle kevääseen.

– Ikävä juttu. Kyllä tällaiset lakot hankaloittavat, koska Suomi on vähän kuin saari, Kari Rytkönen vertasi.

Finnair joutui perumaan lakon takia noin sata lentoa. Mediasuhteista vastaava johtaja Päivyt Tallqvist kertoi perjantaina illansuussa, että perumiset koskivat päivän aikana kaikkiaan noin 8 000:ta matkustajaa.

– Näistä noin 7 500:lle on löydetty sopiva ratkaisu, joka on ollut joko uudelleenreititys jollakin toisella lennolla tai matkustuspäivän siirtäminen. Toki tämä on ikävä tilanne, kun niin monen matkasuunnitelmat ovat muuttuneet ja menneet sekaisin.

 

Työsopua toivotaan

 

Vaikka varsinainen työnseisaus ja siihen liittyvät tukitoimet toteutettiin kello 15–19, lakko heijastui myös aamupäivän liikenteeseen. Finavian apulaisjohtajan Heikki Kosken mukaan tilanne pysyi kuitenkin koko päivän hyvin hallinnassa. Koski kertoi, että huomattava määrä toimistohenkilökuntaa oli siirretty lähtöaulaan neuvomaan ja opastamaan ihmisiä mahdollisissa ongelmatilanteissa.

– Nämä lennot, mitä lennettiin, menivät ihan hyvin, Koski sanoi illalla.

Koski arveli, että joitakin pieniä viiveitä lukuun ottamatta tilanne normalisoituu lauantaiksi. Hän toivoo pikaista sopua työkiistaan, koska seuraava työnseisaus on tulossa jo tiistaina, jos ratkaisua ei siihen mennessä synny.

– Ainahan se on oma tempaus, kun tällainen päivä järjestellään. Onhan lakko pitkittyessään hyvin valitettava asia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Työnseisaukset jatkuvat, jos sopua ei synny

Uusimmat

Kotimaa

Tuoko avarampi magneettikuvauslaite apua ahtaanpaikankammoon? – Jyväskyläläinen lääkärikeskus hankki miljoonainvestoinnilla nykyaikaisen ja ekologisen laitteiston

Syksyn yo-kirjoitusten paras tulos Kempeleen lukiossa: abiturientti sai 8 laudaturia ja 2 eximiaa

Keski-Suomen Valokuituverkoille etsitään nyt ostajaa – kunnat kyyryssä velkataakan alla

Hoitajamitoituksen laskentatavalle pyyhkeitä lausuntokierroksella – "ei ole kaikilta osin ymmärretty, mitä ollaan säätämässä"

Joutsassa syttyi aamulla tulipalo rakennuksen tuulikaapista – "Kyseessä on ilmeisesti vapaa-ajan asunto, jossa ei ole ihmisiä paikalla"

Yön uutiskooste: Postin vuokratyövoiman käyttö tänään valtio-omistajan syynissä, Hovioikeus käsittelee viimeistä syytettä isossa jengijutussa

Jyväskylän keskustaan tulossa iso kulttuuriuudistus: "Käänteentekevin sitten Kävelykadun perustamisen"

Kalat saavat odottaa: Vesilain uudistus ei räjäytä patoja vielä vuosiin – Ministerin mukaan uudistus "ei ole helppo harjoitus"

Hovioikeus käsittelee viimeistä syytettä isossa jengijutussa, jota tutkitaan yhä KRP:ssä – kokonaisuus poiki United Brotherhoodin lakkauttamiseen tähtäävän kanteen

EIT:ltä tulossa ratkaisu tapauksessa, jossa mies tapettiin Irakissa – palauttiko Suomi miehen Irakiin väärin perustein?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.