Lakko-oikeus jakaa jyrkästi oikeiston ja vasemmiston – "Poliittiset lakot ovat paljon parempi keino osoittaa mieltä kuin vaikkapa mellakointi"

Kolmannes kansanedustajaehdokkaista kaventaisi suomalaisten oikeutta poliittisiin lakkoihin. 61 prosenttia ei kuitenkaan kajoaisi lakko-oikeuteen, käy ilmi Uutissuomalaisen vaalikoneaineistosta.

Vaalikoneväite ”Suomalaisten oikeutta poliittisiin lakkoihin pitää kaventaa” jakaa voimakkaasti ehdokkaita oikeisto–vasemmisto-akselilla.

Kokoomuksen ehdokkaista 90 prosenttia rajoittaisi oikeutta poliittisiin lakkoihin.

– Poliittiset lakot aiheuttavat isoja vahinkoja yrityksille, työntekijöille ja ulkopuolisille henkilöille, perustelee muun muassa Arto Satonen, joka hakee jatkokautta eduskuntaan Pirkanmaan vaalipiiristä.

Eri mieltä on vain vajaa kymmenes kokoomuksen ehdokkaista.

– Suomi on sitoutunut kansainvälisen työjärjestö ILO:n hyväksymiin periaatteisiin, joten näen että poliittisiin lakkoihin pitää olla mahdollisuus myös jatkossa. Kansalaisilla pitää olla oikeus ilmaista mielipiteitä myös tulevaisuudessa, sanoo Virve Aho (kok.) Varsinais-Suomen vaalipiiristä.

Myös keskustan ehdokkaista enemmistö, 56 prosenttia, kaventaisi oikeutta poliittisiin lakkoihin. RKP:n ehdokkaista 62 prosenttia, Liike Nytin ehdokkaista 65 prosenttia ja sinisten ehdokkaista 58 prosenttia on samaa mieltä väitteen kanssa.

Vasemmistoliiton ehdokkaat tyrmäävät 100-prosenttisesti

SDP:n ehdokkaista lähes kaikki (96 prosenttia) tyrmäävät ajatuksen poliittisten lakkojen rajoittamisesta. Monen perusteluissa tulee esille se, että Suomi on sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin, jotka takaavat oikeuden myös poliittisiin lakkoihin.

– Mahdollisuutta ei tule kieltää, mutta hallituksen toiminta tulee perustua kolmikantaisen sopimiseen, jolloin näihin ei ole aihetta, sanoo eduskuntaan edelleen pyrkivä kansanedustaja Sirpa Paatero Kaakkois-Suomen vaalipiiristä.

SDP:ssä päinvastaista mieltä on vain muutama ehdokas.

– Työntekijöillä on demokraattinen oikeus ilmaista poliittisia mielipiteitään, mutta sen pitäisi tapahtua työajan ulkopuolella. Toinen vaihtoehto olisi rajata poliittiset protestit Ruotsin mallin mukaan pariin tuntiin, ehdottaa Hämeen vaalipiiristä ehdolla oleva Mira Vilkman.

Vasemmistoliiton ehdokkaat 100-prosenttisesti tyrmäävät lakko-oikeuden rajoittamisen. Myös vihreiden ehdokkaat ovat varsin yksimielisiä vaaliväitteestä; lähes 90 prosenttia ei kaventaisi oikeutta poliittisiin lakkoihin.

– Poliittiset lakot ovat paljon parempi keino osoittaa mieltä kuin vaikkapa mellakointi, jota näemme monin paikoin, perustelee muun muassa Hannele Vestola (vihr.) Keski-Suomesta.

Perussuomalaisten ehdokkaista enemmistö, 56 prosenttia, ei puuttuisi lakko-oikeuteen. Kristillisdemokraatteja väite jakaa: 47 prosenttia rajoittaisi lakkoja mutta 48 prosenttia ei rajoittaisi.

Mielipiteet ovat 1 500 eduskuntavaaliehdokkaan, jotka ovat vastanneet Uutissuomalaisen kysymyksiin Mediatalo Keskisuomalaisen lehtien ja sanomalehti Karjalaisen vaalikoneissa Helsingin, Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Hämeen, Pirkanmaan, Kaakkois-Suomen, Savo-Karjalan, Vaasan ja Keski-Suomen vaalipiireissä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .