Lakko uhkaa laajeta kaikkiin hiihtokeskuksiin

Keskiviikkona viidessä laskettelukeskuksessa alkava lakko voi laajentua koskemaan kaikkia Suomen hiihtokeskuksia. Vajaan parin päivän työtaistelu voi jatkua 13. marraskuuta, jos rinnetyöntekijöiden palkankorotuksista ei päästä sopuun.

Painostustoimien laajentuminen tuli esille tiistai-iltana, kun neuvottelut Palvelualojen ammattiliiton PAMin ja Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa:n kesken kariutuivat. Kiista jumiutui erimielisyyksiin työntekijöiden palkoista.

Valtakunnansovittelija Esa Lonka ei nähnyt mahdollisuuksia sovintoesityksen jättämiseen.

PAM oli ilmoittanut nyt alkavasta, neljää yritystä ja noin 200 työntekijää koskevasta lakouhkasta jo aiemmin. Työtaistelu alkaa neljältä iltapäivällä ja päättyy perjantaiaamuna. Se vaikuttaa lähinnä lumetukseen ja muihin rinnepalveluihin. Ravintolat ja hotellit toimivat normaalisti.

Lakko koskee neljää yritystä Rukan, Levin, Vuokatin, Tahkon ja Pyhätunturin rinteillä.

Liitto jätti viime perjantaina kuitenkin myös ilmoituksen työtaistelusta, joka koskee enimmillään kaikkia noin tuhatta rinnetyöntekijää ja muuta huoltohenkilökuntaa. Vakituisia työntekijöitä alalla on noin 400.

Jos ensi viikon perjantaina riitaan ei löydy sopua, lakko alkaa kello 14. Se päättyisi maanantaiaamuna.

Kiistaa alan taloustilanteesta

Näillä näkymin lakko vaikuttaa säistä riippuen ehkä paljonkin hiihtokeskusten toimintaan. Lakko uhkaa myös Levillä 13. päivä alkavaa maailmancup-kilpailua.

PAMin puheenjohtaja Ann Selin (sd.) toivoo, että maailmancupin onnistumisen vuoksi ratkaisuun voitaisiin päästä ennen perjantaita.

Palkankorotuksia koskeva riitahaarukka on ollut suurehko. PAM on syyttänyt työnantajia siitä, että se on pitänyt kiinni työnantajien keskusliiton EK:n paaluttamasta 0,5 prosentista, vaikka alan talousnäkymät ovat olleet hyvät.

– Olemme esittäneet kolmen prosentin korotusta, joka on alan yritysten hyvään taloudelliseen tilanteeseen nähden enemmän kuin kohtuullinen esitys, Selin sanoo.

Alan keskimääräinen peruspalkka oli EK:n vuoden 2009 ansiotilaston mukaan 1 665 euroa.

Työnantajaliiton mukaan palvelujen kysyntä matkailu- ja ravintola-alalla laskee tänä vuonna noin 10 prosenttia ja huono kehitys jatkuu ensi vuonna. Edellinen kausi oli kohtuullinen, koska säät suosivat laskettelua kahden huonolumisen talven jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.