Lakko uhkaa laajeta kaikkiin hiihtokeskuksiin

Keskiviikkona viidessä laskettelukeskuksessa alkava lakko voi laajentua koskemaan kaikkia Suomen hiihtokeskuksia. Vajaan parin päivän työtaistelu voi jatkua 13. marraskuuta, jos rinnetyöntekijöiden palkankorotuksista ei päästä sopuun.

Painostustoimien laajentuminen tuli esille tiistai-iltana, kun neuvottelut Palvelualojen ammattiliiton PAMin ja Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa:n kesken kariutuivat. Kiista jumiutui erimielisyyksiin työntekijöiden palkoista.

Valtakunnansovittelija Esa Lonka ei nähnyt mahdollisuuksia sovintoesityksen jättämiseen.

PAM oli ilmoittanut nyt alkavasta, neljää yritystä ja noin 200 työntekijää koskevasta lakouhkasta jo aiemmin. Työtaistelu alkaa neljältä iltapäivällä ja päättyy perjantaiaamuna. Se vaikuttaa lähinnä lumetukseen ja muihin rinnepalveluihin. Ravintolat ja hotellit toimivat normaalisti.

Lakko koskee neljää yritystä Rukan, Levin, Vuokatin, Tahkon ja Pyhätunturin rinteillä.

Liitto jätti viime perjantaina kuitenkin myös ilmoituksen työtaistelusta, joka koskee enimmillään kaikkia noin tuhatta rinnetyöntekijää ja muuta huoltohenkilökuntaa. Vakituisia työntekijöitä alalla on noin 400.

Jos ensi viikon perjantaina riitaan ei löydy sopua, lakko alkaa kello 14. Se päättyisi maanantaiaamuna.

Kiistaa alan taloustilanteesta

Näillä näkymin lakko vaikuttaa säistä riippuen ehkä paljonkin hiihtokeskusten toimintaan. Lakko uhkaa myös Levillä 13. päivä alkavaa maailmancup-kilpailua.

PAMin puheenjohtaja Ann Selin (sd.) toivoo, että maailmancupin onnistumisen vuoksi ratkaisuun voitaisiin päästä ennen perjantaita.

Palkankorotuksia koskeva riitahaarukka on ollut suurehko. PAM on syyttänyt työnantajia siitä, että se on pitänyt kiinni työnantajien keskusliiton EK:n paaluttamasta 0,5 prosentista, vaikka alan talousnäkymät ovat olleet hyvät.

– Olemme esittäneet kolmen prosentin korotusta, joka on alan yritysten hyvään taloudelliseen tilanteeseen nähden enemmän kuin kohtuullinen esitys, Selin sanoo.

Alan keskimääräinen peruspalkka oli EK:n vuoden 2009 ansiotilaston mukaan 1 665 euroa.

Työnantajaliiton mukaan palvelujen kysyntä matkailu- ja ravintola-alalla laskee tänä vuonna noin 10 prosenttia ja huono kehitys jatkuu ensi vuonna. Edellinen kausi oli kohtuullinen, koska säät suosivat laskettelua kahden huonolumisen talven jälkeen.

Uusimmat

Kotimaa

Valtion omaisuutta on pantu lihoiksi jo aiemmin miljardien edestä – Tuloja on käytetty hankkeisiin ja yleisiin menoihin

Hallitusneuvottelijat vaitonaisia omaisuuden myynnistä: "Eri kausilla toimitaan eri tavoin, se on se periaate"

Ylen mittaus: Kokoomus eurovaaleissa suosituin puolue, vihreät ja perussuomalaiset kisaavat kakkossijasta

Nuoret stressaavat alavalintaa ja iso osa pitää välivuoden – yliopiston suosio säilyy, mutta moni uskoo, että pelkkä koulutus ei takaa töitä

Biseksuaali nainen saa usein kevytkenkäisen leiman: "Ajatellaan helposti, että hän on kiinnostunut enemmän kuin yhdestä ihmisestä"

Rahavääntö jatkuu hallitusneuvotteluissa, seuraavaksi aletaan karsia työryhmissä tehtyjä ehdotuksia

Kesäsää katoaa, lämpö putoaa alle ajankohdan keskiarvon

Britanniassa ja Hollannissa äänestetään jo tänään EU-vaaleissa – tuloksia ei ole luvassa ennen sunnuntaita, jolloin suurin osa jäsenmaista äänestää

Ylöjärvellä syttynyt hallipalo näkyi liekkimerenä Tampereen keskustaan saakka

Lastensuojeluyksikössä Mänttä-Vilppulassa syttyi tulipalo, ohjaaja sai pelastettua kaikki lapset ulos –  "Evakuointi onnistui häneltä todella hyvin", palomestari kehuu

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.