Lakkosuma voi saada jatkoa vapun jälkeen

Vapun jälkeen voi lakkojen suma vielä saada jatkoa. Työehtosopimukset päättyivät perjantaina monilta aloilta. Sopimuksettomassa tilassa pohditaan työtaistelujen aloittamista.

Vanhoista kiistoista on jäljellä elintarviketeollisuus. Kun tähän asti joidenkin tuotteiden saatavuus on heikentynyt muutaman päivän lakon vuoksi, nyt tulossa voivat olla järeämmän mittaluokan toimet.

Jos sopimusta ei lähiaikoina synny, Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL aloittaa keskiviikkona viiden päivän lakon. Sen piirissä olisi 83 tuotantoyksikköä ja lähes 12 000 työntekijää.

Koko alaa koskeva lakko voi alkaa 11. toukokuuta.

Sopua hierotaan seuraavan kerran ensi sunnuntaina valtakunnansovittelija Esa Lonkan johdolla.

Elintarviketeollisuudessa on noin 35 000 työntekijää ja toimihenkilöä. Kaikki sopimukset ovat auki.

Tehy palasi kentälle

Muita yhtä mittavia lakkoja ei näytä olevan tulossa. Suurin osa palkansaajista on jo sopimusten piirissä. Kunnan ja valtion lisäksi paperit on laadittu miljoonalle yksityisen sektorin palkansaajalle. Kevään aikana neuvoteltavana on enää noin 100 000 palkansaajan työehdot.

Talonrakentamista voisi jarruttaa sähköasentajien lakko. Neuvotteluja noin 10 000 työntekijän sopimuksista kuitenkin jatketaan ensi viikolla, eikä Sähköliitto ole jättänyt lakkoilmoitusta.

Sairaanhoitajien Tehy uhkaa aloittaa ensi torstaina ylityö- ja vuoronvaihtokiellon neljässä sairaanhoitopiirissä ja neljässä isossa kaupungissa. Se hidastaa esimerkiksi hoitojonojen purkua.

Neuvottelut myös kirjapainoalan uudesta työehtosopimuksesta sujuvat nihkeästi.

Kuljetusaloilla tapahtuu aina

Junaliikenteen takkuilu voi jatkua, tällä kertaa sopimuskiistojen vuoksi. Rautatieläisten liitto saattaa päättää mahdollisista painostustoimista torstaina.

Helsingissä bussiliikenne voi ensi viikolla mennä jälleen sekaisin, jos Helsingin Bussiliikenteen sopimuskiistaa ei saada ratkottua.

Myös Finnairin matkustamohenkilökunnan ja toimihenkilöiden sopimuksista on neuvoteltu pitkään, mutta ilman lakkouhkia.

Työnantajia voi vielä hermostuttaa herkästi painostustoimiin turvautuva STTK:lainen Toimihenkilöunioni. Sen neuvottelut monilla aloilla ovat vielä auki.

Sopimuskierroksen syksyllä avannut teknologiateollisuus neuvottelee toukokuussa seuraavista palkankorotuksistaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.