Lannan levitystä mahdoton valvoa – Nitraattiasetusta muutettava

Maaseutuviraston mukaan pari viikkoa sitten virallisesti voimaan tulleen nitraattiasetuksen ehtoja on käytännössä mahdoton valvoa. Uudistettu asetus rajoittaa muun muassa lannan levitystä.

– Ehtojen pitäisi olla sellaisia, että niitä voidaan luotettavasti valvoa. Sehän on viljelijän ja yleisestikin kansalaisen oikeusturvan mukaista, Maaseutuviraston ylijohtaja Leena Tenhola korostaa.

Maa- ja metsätalousministeriön alainen Maaseutuvirasto (Mavi) vastaa EU:n maataloustuki- ja maaseuturahaston varojen käytöstä Suomessa sekä toimii EU:n maksajavirastona Suomessa. Sen tehtäviin kuuluu esimerkiksi ohjeistaa valvonnat pelloilla hoitavia virkamiehiä ja periä tukia takaisin viljelijöiltä, jos ehtoja on rikottu.

Mavin mukaan ympäristöministeriön esittämä loivennus toisi yhden valvontaongelman lisää.

Ympäristöministeriö esitti asetukseen muutosta, joka sallisi lannan ja orgaanisen lannoitevalmisteen levittämisen, jos sen kuiva-ainepitoisuus on yli 30 prosenttia, vaikka pellon kaltevuus olisikin 15 prosenttia. Muussa tapauksessa lantaa ei saisi levittää lainkaan pelloille, joiden kaltevuus on 15 prosenttia tai enemmän.

Lannan kuiva-ainepitoisuuden valvominen ei Mavin mukaan onnistu, jos viljelijällä ei ole lanta-analyysia, josta kuiva-ainepitoisuuden saisi selville. Analyysia kuiva-ainepitoisuudesta taas ei voi viljelijältä vaatia, koska sitä ei asetuksissa edellytetä.

– Yleisesti ottaen sen valvonta, onko lannoitus tehty kaltevilla pellonosilla asetuksen mukaisesti, on ongelmallista. Sen luotettava todentaminen, ettei viljelijä olisi noudattanut asetusta, on pääsääntöisesti mahdotonta, Mavi lausuu.

– Valvonta on varmasti yksi osa ongelmaa, mutta ei ainut, toteaa ylitarkastaja Markus Tarasti ympäristöministeriöstä, joka vastaa nitraattiasetuksen uudistamisesta.

Hänen mukaansa asetuksen lopullisen muotoilun pitää kaikesta huolimatta löytyä vielä tällä viikolla.

– Kyllä se on tässä hakusessa. Asiaa puidaan kovasti, mutta vielä on keskeneräistä.

Lue lisää keskiviikona Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.