Lapin kiinalaisturistien koronavirusnäytteistä luvassa tuloksia noin kello 19.30

Wuhanista tulleet matkailijat hakeutuivat Ivalon terveyskeskukseen flunssaoireiden takia.

Wuhanista saapuneita kiinalaisturisteja pidetään eristyksissä Ivalon terveyskeskuksen vuodeosastolla ainakin niin kauan, kunnes heidän koronavirusnäytteidensä tulokset selviävät. Näin kertoi johtava lääkäri Outi Liisanantti Inarin kunnanterveyskeskuksesta koronavirusepäilyjä koskevassa tiedotustilaisuudessa iltapäivällä.

Näytteiden tuloksia saadaan Lapin keskussairalaan mukaan noin kello 19.30. Jos näytteiden tulos on positiivinen, odotetaan ohjeita Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL). Jos tulos on negatiivinen, matkailijat pääsevät todennäköisesti pois osastolta.

– Ei tiedetä, miten heidän lomansa siitä jatkuu, mutta täällä emme pidä heitä kauempaa kuin on tarpeen, Liisanantti sanoi.

Koronavirusnäytteet otettiin potilaista tänään aamulla, ja ne lennätettiin Helsinkiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle analysoitaviksi.

Kiinalaisisä ja -poika eristyksissä, myös äiti karanteenissa

Kaksi kiinalaisturistia hakeutui myöhään eilen illalla Ivalon terveyskeskuksen päivystykseen flunssaoireiden vuoksi. Liisanantti kuvailee potilaiden hengitystieinfektio-oireita lieviksi.

Hänen mukaansa kiinalaiset olivat itse tilanteen suhteen valveutuneita. Ohjeiden mukaisesti koronavirusinfektion mahdollisuutta alettiin selvittää.

– THL on linjannut, että koronavirusta tulee epäillä, jos matkustaja on tullut Wuhanin alueelta tai on ollut kontaktissa viimeisen kahden viikon aikana Wuhanin alueella oleviin ihmisiin ja hänellä on kuumetta yli 38 astetta ja hengitystieinfektio-oireet, Liisanantti sanoi infossa.

Liisanantti kertoi aiemmin päivällä STT:lle, että hoitoon hakeutuneet ovat kiinalaisperheen isä ja poika. Perheen äiti on johtavan lääkärin mukaan erinomaisessa kunnossa. Hänkin on sisällä terveyskeskuksessa ja karanteenissa.

– Hän on täällä meillä ihan sen takia, ettei nyt ole sitten mahdollinen tartuttaja, Liisanantti kertoi STT:lle puhelimitse ennen infoa.

Kaikki kolme ovat sijoitettuna samaan huoneeseen, koska terveyskeskuksessa on Liisanantin mukaan vain yksi hyvä eristyshuone.

Liisanantti ei kerro, minkä ikäisistä kiinalaisista on kyse.

– Terveitä, hyväkuntoisia nuoria ihmisiä, hän tyytyi toteamaan.

"Mahdollisuus koronavirusinfektioon varmasti yksi miljoonasta"

Liisanantti sekä Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine arvioivat molemmat infossa, että todennäköisyys sille, että turisteilla olisi uudenlainen koronavirustartunta, on hyvin pieni.

– Mahdollisuus tähän koronavirusinfektioon on varmasti yksi miljoonasta, Liisanantti sanoi.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas kertoi aiemmin puhelimitse STT:lle, että kiinalaisperhe saapui Suomeen kaksi päivää sitten Norjan kautta. Liisanantin mukaan kiinalaisten reitti Norjan kautta Suomeen on hyvin viranomaisten tiedossa. Matkaajat ovat kulkeneet maata pitkin. Johtava lääkäri ei kuitenkaan kerro perheen liikkeistä tarkemmin julkisuuteen.

– Koska tässä ei ole kyseessä vakava epäily, me emme katso tarpeelliseksi paljastaa tarkempia lentoaikoja tai muita tietoja ihan yksilöturvan suojaamiseksi, hän sanoi ja jatkoi, että THL tarvittaessa linjaa, jos yksityiskohtia matkasta on tarpeen kertoa julkisuuteen.

Sekin on pääpiirteittäin tiedossa, ketkä ovat altistuneet mahdolliselle pisaratartunnalle.

– Tuo ihmismäärä näyttää olevan pieni, Liisanantti sanoi.

Tällä hetkellä ei vaikuta siltä, että riskiryhmät olisivat altistuneet mahdolliselle tartunnalle. Tartuntaepäilyt rajoittuvat vain kahteen kiinalaiseen.

Mahdollinen koronavirus ei aiheuta paikallisten tai matkailijoiden suhteen erityistoimia.

Liisanantti korostaa, että Ivalon terveyskeskuksesta ei jaeta esimerkiksi hengityssuojaimia tartuntaepäilyn takia, vaan perushygienia eli käsienpesu ja suun suojaaminen yskittäessä riittää.

Terveydenhuollon ammattilaisten pakeille on syytä hakeutua silloin, kun on oikeasti sairas.

– Hoitoon on syytä hakeutua, jos on oikeasti sairas ja sellainen hengitystieinfektio, jonka takia muutenkin hakeutuisi hoitoon. Kuume normaalilla matkailijalla ei ole syy hakeutua hoitoon, Liisanantti rauhoittelee.

Kiinassa eristetty useita kaupunkeja, virukseen kuollut lähemmäs 30

Kiinassa on eristetty jo 13 kaupunkia koronaviruksen vuoksi, ja yhteensä yli 41 miljoonan ihmisen liikkumista on rajoitettu. Virukseen on kuollut ainakin 26 ihmistä. Tartuntoja on havaittu yli 800.

Virus on levinnyt myös useisiin muihin maihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Suomi on valmistautunut Wuhanin koronaviruksen uhkaan – ohjeet syynätty ja sairaanhoitopiirit valmiina

Tartuntatautien erikoislääkäri rauhoittaa pelkoja uudesta koronaviruksesta – "Kausi-influenssaan sairastuu pahimmillaan liki miljoona ihmistä"

Näin Wuhan-koronavirukseen varaudutaan Keski-Suomessa – mahdolliset potilaat heti eristykseen

"Se tulee, jos tulee" – paikalliset eivät hätkähtäneet Ivalon koronavirusepäilystä"

Lapissa on useita tuhansia kiinalaisturisteja, sesonki juuri alkamassa

Kiina rakentaa salamavauhtia uuden sairaalan koronaviruspotilaille – neljä uutta kaupunkia eristettiin Hubein maakunnassa

WHO: Kiinan koronavirusta ei vielä syytä julistaa kansainväliseksi terveysuhaksi

Asiantuntija uudesta koronaviruksesta: Aasiaan matkustavien kannattaa pestä käsiään ja välttää eläintoreja

Uusimmat

Kotimaa

Petri Honkonen kritisoi Helsingin kaupunkikehitystä: "Sulkeeko Helsinki silmänsä Malmin rakentamisen päästöiltä?"

Poliisi otti kiinni kaksi epäiltyä Helsingin keskustakirjasto Oodin välienselvittelystä – tutkitaan törkeänä ryöstönä

Eduskunnassa vahva kannatus yksityisten pysäköinninvalvojien kuriin laittamiselle

Seitsemän korkean väkivaltariskin elinkautisvankia on vapautettu vuosina 2011–2018 vankilaviranomaisen vastustuksesta huolimatta – asiantuntijoiden mukaan väkivaltariskiarvion asemaa pitäisi selkeyttää

Huumeiden myynti Tor-verkossa toi 27-vuotiaille miehille yhdeksän vuoden vankeustuomiot, toiselta löytyi kaksi rynnäkkökivääriä ja sirpalekäsikranaatti

Tuulivoimakaavan oikaisuvaatimukset nurin Kannonkoskella

Viikonlopun sateet nostivat vedenkorkeudet ennätyslukemiin – Päijänne ja Keitele tulvivat jo kuin keväällä konsanaan

Suomalaisten velkataakkaa suitsitaan lähivuosina, ja kaikki keinot ovat pöydällä

MTV: Mies ampui metsästyskaverilleen hengenvaaralliset vammat Pieksämäellä – yritti kaataa elämänsä ensimmäistä hirveä, vaikka takana oli toinen ihminen

Yölintu-yhtyeen Matti Silmu tuomittiin ehdolliseen vankeuteen törkeästä velallisen epärehellisyydestä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.