Lapiosarviset hirviurokset ovat käyneet vähiin – sarvilla on tärkeä merkitys parin löytymisessä

Suomalaiset hirvikannat näyttävät toistaiseksi olevan hyvässä kunnossa. Kuitenkin lapiosarviset uroshirvet ovat käyneet vähemmistöksi hankosarvisten urosten joukossa. Suomen riistakeskuksen erikoissuunnittelija Mikael Wikströmin mukaan tilanteelle ei ole selvää selitystä, mutta asia pitäisi huomioida hirviä metsästettäessä.

– On mielenkiintoinen kysymys, miten sarvityypit vaikuttavat hirvikannan kuntoon. Ainakin se tiedetään, että sarvien koolla on hyvin suuri merkitys siinä, miten urokset pääsevät lisääntymään, Wikström sanoo.

Hankasarvet ovat kiimatappelussa voitokkaat

Myös Suomen luonnonsuojeluliiton (SLL) mukaan lapiosarviset hirviurokset ovat Suomessa vähentyneet, sillä erityisesti niitä on metsästetty juuri komeiden sarvien takia. Lisäksi lapiosarvinen hirviuros häviää monesti hankosarviselle urokselle, jonka sarvet ovat kiimataisteluissa usein voitokkaat.

Hirven kannanhoidolle on tärkeää, että sekä eläinten tiheys ja ikä- ja sukupuolijakaumat ovat kunnossa. Kanta ei saa päästä turhan harvaksi, jotta eläinten geneettinen monimuotoisuus säilyy. Wikströmin mukaan kannanhoito on onnistunut Suomessa toistaiseksi hyvin.

Kulunut kesä ollut vaikea

Wikström arvioi, että vasat ovat syksyn tullen laihoja. Syynä on, etteivät hirvilehmät välttämättä ole päässeet imettämään vasojaan tavalliseen tapaan, koska kuumuuden ja kuivuuden takia niiden tarvitsema ravinto on ollut vähissä. Kesän vaikutukset näkyvät Wikströmin mukaan todennäköisesti myös ensi kevään vasojen määrässä.

– Tämän kesän vaikutukset nähdään vielä varmasti.

Myös runsaslumiset talvet tuottavat hirville vaikeuksia, sillä syvässä lumessa niiden on vaikea päästä liikkumaan ravinnon perässä. Hirvet saattavat kerääntyä taimikoihin isoiksi laumoiksi ja silloin niiltä voi loppua ruoka.

Näin kävi esimerkiksi Inarissa Lemmenjoen kansallispuiston tietämillä vuosi sitten keväällä. Alueelta löytyi parisenkymmentä ilmeisesti nälkään kuollutta hirveä, liki kaikki vasoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Osa naisista jättää kohdunkaulan syöpäseulonnat väliin Keski-Suomessa – "Nuoremmilla ikäluokilla ei ehkä ole samalla tavalla huolta omasta terveydestä"

Puhemies Vanhanen: Munuaiskasvainten syy oli syöpä, hoidettu leikkaamalla

Ilmastoministeri Mikkonen pitkän aikavälin tavoitteesta: Tärkeintä saada yhteisymmärrys 2050 tavoitteesta, 2030 joutuu odottamaan

Uusi hätäkeskusjärjestelmä kutsuu helikopterin paikalle aiempaa herkemmin – potilaita lääkärikopteri kohtaa harvemmin

Viitasaarelta löytyy erikoinen ja kiehtova veistospuisto – sunnuntaina Tuulensuun puiston veistoksia esitellään ja keskustellaan yhteisöllisyydestä

Karstulassa voit olla entisajan lapsi – Satusivellin -tapahtuma huipentuu torstaina Kruukkilassa

Toivottavasti viikonloppuna tuulee – Keitele Regatta starttaa Äänekoskelta ja maali on Viitasaarella

Jyväskylän yliopisto vaihtoi profiilikuvat sateenkaariväreihin – Pride-tempaus kummastuttaa ihmisiä Tapio Puolimatkan takia

Poika kuristi isäänsä ja vei veitsen kurkulle Muuramessa – tuomittiin ehdollista vankeutta

Lastu lentää ja tienoo pärisee: Moottorisahalla veistetään viikonloppuna toteemeja Kivijärvellä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.