Lapissa muhii aluekiista – Kolari haluaisi haukata palan Kittilää

Kittilän kunnanhallituksen puheenjohtaja Lapin Kansalle: "Ei missään nimessä"

Länsi-Lapissa muhii aluekiista kahden kunnan välillä. Kolarin kunnanjohtaja ilmoitti torstaina esittävänsä, että naapurikunta Kittilästä liitetään Kolariin reilun neljän neliökilometrin suuruinen alue ja useita kymmeniä asukkaita. Kittilässä asialle ei toistaiseksi lämmetä.

Kolarin kunnanhallitus saa ehdotuksen käsiteltäväkseen ensi keskiviikkona.

Kolarin hamuama alue on Kittilän puoleinen osa Ylläsjärven kylää. Ylläsjärvi sijaitsee lähellä matkailullisesti tärkeää Yllästunturia, joka kuuluu Kolarille. Osa Ylläsjärvestä on Kolaria ja osa Kittilää.

– Kylä on halkaistu kuntarajalla keinotekoisesti kahtia, mikä on ongelma asukkaiden ja palveluiden kuten päiväkodin, koulun, maankäytön ja liikennejärjestelyiden sekä kylän kehittämisen kannalta, Kolarin kunnanjohtaja Antti Määttä sanoo tiedotteessa.

Määttä ehdottaa, että Kittilästä liitettäisiin osaksi Kolaria noin 4,3 kilometrin suuruinen alue. Asukkaita siirtyisi Kolariin nelisenkymmentä.

– Kylän tulevan kehityksen kannalta olisi olennaisen tärkeää, että aluetta voitaisiin kehittää kokonaisuutena. Se ei ole tällä hetkellä kuntarajan sijainnista johtuen mahdollista, Määttä sanoo.

"Siellä on hyviä veronmaksajia"

Hallintovaikeuksien kanssa painivassa Kittilässä asiaan suhtaudutaan nihkeästi.

– Ei missään nimessä. Se on henkilökohtainen mielipiteeni. Meiltä on jo Pallas viety, sanoi kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Rajala Lapin Kansalle.

Rajala viittasi siihen, että Pallastunturi liitettiin Kittilästä Muonioon 2003.

– Me saimme kunnan väkimäärän nousuun. Viime vuonna kuntaan tuli vähän yli 40 asukasta lisää. Menettäisimme heti saman verran. Ei oikein tunnu hyvältä. Siellä on hyviä veronmaksajia.

Kolari perustelee rajamuutosta myös sillä, että se helpottaisi koulunkäyntiä. Rajala toteaa, että koulunkäynti toisen kunnan puolella on mahdollista.

Kuntajaon muuttamisesta päättää valtiovarainministeriö tai valtioneuvosto. Kolarin kunnanvaltuusto voi esittää siirtoa valtiovarainministeriölle sen jälkeen, kun on hankkinut siirrosta lausunnon Kittilän kunnalta.

Kolarissa on noin 3 800 ja Kittilässä noin 6 500 asukasta.