Lapsellakin on oikeus puhua kuolemasta ja kuolleista

Hyvä kuolema on jokaisen oikeus, todettiin Jyväskylässä pidetyssä saattohoitoseminaarissa tiistaina. Seminaarin yhtenä aiheena oli lasten huomioiminen, kun lapsen vanhempi tai muu läheinen on saattohoidossa. Lapsellakin on oikeus puhua kuolemasta ja kuolleista aikuisen kanssa.

– Tieto auttaa käsittelemään kuolemaa ja lieventämään ahdistusta. Lapset ovat kertoneet, että vanhemman lähestyvästä kuolemasta puhuminen on ahdistavaa, mutta myös hyvin helpottavaa, kertoi Terhokodin sairaanhoitaja Eija Tuukkanen, joka on tehnyt paljon työtä lasten kanssa, joiden läheinen on saattohoidossa.

Kuoleman asiallisella ja rehellisellä käsittelemisellä voidaan välttää pitkällekin tulevaisuuteen kantavia traumoja.

–  Lapset reagoivat läheisen sairauteen ja kuolemaan eri tavalla, ja olisi tärkeää oppia tulkitsemaan lapsen tunteita ja niiden taustaa myös koulussa, totesi tutkija Mika Niemelä Oulun yliopistosta.

Valtakunnallisen sosiaali- ja terveysalan neuvottelukunta Etenen pääsihteeri Ritva Halila korosti, että saattohoidossa on kyse ihmisarvon kunnioittamisesta.

– Ihminen on toisista riippuvainen. Kuoleman lähestyessä hänellä on oikeus saada kaikki mahdollinen hoito kivun ja kärsimyksen lievittämiseksi. Valitettavasti mahdollisuus saattohoitoon ei vielä ole kaikille sama, vaan se vaihtelee eri puolilla maata, sanoi Halila.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .