Lapset käyttävät yhä enemmän kännyköitä koulumatkoilla – Autoilijoilta toivotaan varovaisuutta

Lasten kännyköiden käyttö koulumatkalla on kaksinkertaistunut, mikä voi lisätä koululaisten riskiä joutua liikenneonnettomuuteen. Lähes joka viides 10-12-vuotiaista käyttää puhelinta esimerkiksi musiikin kuunteluun, tekstiviestien kirjoittamiseen ja pelejen pelaamiseen.

Puhelimen käyttö kotimatkalla on selvästi yleisempää pääkaupunkiseudulla kuin muualla Suomessa. Ero on lähes kaksinkertainen.

Myös perinteiset häiriötekijät ovat edelleen yleisiä. Lapsista 70 prosenttia kertoo juttelevansa koulumatkalla kavereiden kanssa ja lähes neljäsosa leikkii koulumatkan aikana.

Alakoululaisista 44 prosenttia toivoo, että autoilijat ajaisivat hiljempaa liikenteessä. Asia selviää Ifin teettämästä kyselytutkimuksesta. Neljäsosa vastaajista toivoo, että autoilijat antaisivat paremmin tietä, kun lapsi on ylittämässä suojatietä.

Lasten vanhempien on myös hyvä huomioida, että lapsi ei välttämättä kulje aina kouluun sovittua reittiä. Kyselyyn vastanneista lapsista 57 prosenttia kulkee muuta kuin heille opetettua reittiä siksi, että kaverit kulkevat eri reittiä. Vajaa 40 prosenttia vaihtaa reittiä vaihtelun halun vuoksi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .