Lapsetkin tarvitsevat jo hierontaa – syynä älylaitteet

Lasten runsas älypuhelinten ja tietokoneiden käyttö työllistää hierojia.

Äänekosken keskustassa sijaitsevan Kosken Keitaan hieroja Jukka Laitila kertoo, että hierontoja varataan yhä nuoremmille asiakkaille.

Laitilan mukaan lasten hieronnat ovat lisääntyneet selvästi viime aikoina.

– Oikeastaan aiemmin lapsia ei ollut lainkaan asiakkaina.

– Tietokoneiden ja kännyköiden aiheuttamat vaivat lisääntyvät koko ajan. Nuorilla on esimerkiksi käsi ja rannevaivoja. Myös lavat, niskat ja kädet ovat jumissa. Se voi aiheuttaa päänsärkyä ja käsien puutumista, Laitila kertoo.

Nuorimmat Laitilan hieronta-asiakkaat ovat vain kuusivuotiaita. Eniten tietokoneet ja älypuhelimet aiheuttavat vaivoja 13–15-vuotiaille.

– Yksi syy vaivoihin on se, että tabletteja ja älypuhelimia käytetään huonoissa asennoissa, esimerkiksi maaten. Aiemmin kun aikaa vietettiin tietokoneilla, se tapahtui kuitenkin jonkinlaisessa työpisteessä, Laitila sanoo.

Hänen mukaansa kasvaneesta ilmiöstä kielii myös se, että joulun alla erityisesti älypuhelimia käyttäville lapsille markkinoituja jumppapalloja myytiin paljon.

Puhelin vie yöunet

Oireita ei ole tullut ryöppynä, mutta kännykät itsessään näkyvät arjessa kouluterveydenhuollossa .

– Kännykät ovat mukana jopa terveystarkastuksessa, kertoo Äänekosken Koulunmäen koulun terveydenhoitaja Tarja Malassu.

Malassu on enemmän huolissaan nuorten unen saannista kuin niska- ja hartiavaivoista.

– Älypuhelinten iltakäyttö vie yöunet. Jos puhelin on yöpöydällä, kasvaa kiusaus sen käyttöön. Älypuhelimen käyttö taas virkistää aivan eri tavalla kuin esimerkiksi television katsominen. Televisiota vain katsotaan, mutta älypuhelimen käytössä silmä ja käsi tekevät koko ajan työtä, hän toteaa.

Suositusten mukaan älypuhelinta saisi käyttää pari tuntia vuorokaudessa.

– Nuoret käyttävät puhelinta arkena 3–5 tuntia ja viikonloppuisin vielä enemmän. Ja käyttö vain kasvaa. Suositukset paukkuvat jatkuvasti, Malassu sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .