Lapsia halutaan myös ilman parisuhdetta

Sinkkunaiset hankkivat tietoisesti yksin vähintään 50-70 lasta vuosittain. Vuonna 2007 yksinelävät naiset adoptoivat 23 lasta. Hedelmöityshoitojen avulla sinkkunaisille syntyy vuosittain noin 30-50 lasta.

Luku perustuu suurimpien lapsettomuusklinikoiden antamiin arvioihin. Itsellisille naisille tehtyjen hedelmällisyyshoitojen määrää ei tilastoida valtakunnallisesti. Laki salli hedelmöityshoidot yksineläville naisille ja naispareille syyskuussa vuonna 2007.

Yksin hankittujen lasten määrä on todennäköisesti arviota suurempi, sillä ulkomailla hedelmällisyyshoidoissa käyneiden tai muumimukimenetelmään turvautuneiden naisten määrä on arvoitus. Lisäksi seksillä raskaaksi hankkiutuneiden sinkkunaisten määrää on mahdoton tietää.

- Naiset ovat aina keksineet keinot hankkia lapsia. Meidän tietomme päättyvät virallisiin lukuihin, kehittämispäällikkö Mika Gissler Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta toteaa.

Helsinkiläinen Terhi Koulumies sai esikoisensa kolme vuotta sitten. Lapsi sai alkunsa koeputkihedelmöityksessä. Koulumiehellä ei tuolloin ollut parisuhdetta, joten hän ryhtyi hoitoihin yksin.

- Se oli ainoa vaihtoehto. En halunnut tuhlata enää aikaa, 35-vuotiaana synnyttänyt Koulumies perustelee.

Koulumies yritti saada lasta pitkään, myös miehen kanssa. Hän ei silti tullut raskaaksi. Hedelmöityshoidot olivat hänelle ainut tapa tulla äidiksi.

- En usko, että tästä tulee yleistä, suurta vaihtoehtoa. On tutkittu että naiset, jotka näin toimivat, ovat sinnikkäämpiä, rohkeampia, pärjäävämpiä ja itsenäisempiä. Moni nainen pelkää, ettei pärjää yksin.

Väestöliiton lapsettomuusklinikan ylilääkäri Anne-Maria Suikkari kertoo, että hedelmöityshoitolain hyväksymisen jälkeen yksinäisille naisille tehtiin enemmän hoitoja ja niistä kyseltiin enemmän. Nyt tilanne on tasoittunut.

- Hoitoja hakevat naiset, jotka toteavat, ettei sopivaa partneria ole löytynyt ja biologinen kello on alkanut tikittää. He ovat usein yli 30-vuotiaita, Suikkari luonnehtii.

Lue lisää sunnuntain Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Poliisi: Mielenosoituksiin osallistui Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnassa olevia henkilöitä, kuva- ja videomateriaalia käydään läpi

Linnan juhlia seurattiin aiempaa enemmän verkossa – tv-lähetyksillä yhteensä kolme miljoonaa katsojaa

Keskustan varapuheenjohtaja kertoo, että hallitus on kipuillut alusta alkaen – "Vahvaa luottamusta ei ole pystytty rakentamaan"

Tuhannet yhdistävät lukion ja ulkomaat – Jyväskylässä opiskelijoita hemmotellaan maksuttomalla opintojaksolla eri puolilla Eurooppaa

Puhemies Vanhanen Ylen Ykkösaamussa: Keskustelu uusista vaaleista hallituskriisin yhteydessä ylitse kaiken suhteellisuuden

Eurojackpotin päävoitto pelattiin Janakkalassa

Suomalaisoperaattorit luottavat Huawein tekniikkaan – ”todisteita Huawein laitteisiin liittyvistä tietoturvariskeistä ei ole esitetty”

Ihminen jäi junan alle Jyväskylässä – rataliikenne Jyväskylän ja Jämsän välillä jatkuu

Yön uutiskooste: Puolueet vastaavat tänään Antti Rinteen kysymyksiin, itsenäisyyspäivän mielenosoitusten kiinniotetuista suurin osa päästetty vapaaksi, Ericssonille miljardisakot

Kirjailija Hannele Huovi vei Linnaan erikoisia terveisiä – "Etiketti on tärkeää, karhutkin sen tietävät"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.