Lapsiasiavaltuutettu ehdottaa rahallista korvausta pakolaislapsia majoittaville

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ehdottaa, että pakolaisina Suomeen yksin tulleita lapsia majoittaville perheille ryhdyttäisiin maksamaan korvausta. Osassa Pohjoismaista näin jo tehdään.

– Korvauksen avulla voitaisiin lisätä perheisiin sijoitettavien pakolaislasten määrää. Se edistäisi heidän kotoutumistaan Suomeen. Tämä on tärkeää, koska tähän mennessä olemme epäonnistuneet vieraskielisten lasten kotouttamisessa, Tuomas Kurttila sanoo.

Hänen mukaansa epäonnistumisesta kertoo esimerkiksi se, että varsin moni maahanmuuttajaperheiden 15-vuotiasta pojista on käytännössä lukutaidoton. Pojista iso osa on myös kokenut fyysistä uhkaa ja joutunut seksuaalisen väkivallan uhriksi.

– Kouluterveyskyselyn tulokset kertovat selkeästi, että kotouttaminen ei ole sujunut niin kuin olisi pitänyt. Asiaan täytyy saada muutos.

Edustajia ei ole riittävästi

Tänä vuonna Suomeen on tullut yksin pakolaisena noin kaksituhatta lasta. Aiempina vuosina heitä on saapunut 100-200.

– Vaikka lasten määrä on kasvanut paljon, niin tilanne on vielä hallittavissa. Ruotsissa haaste on moninkertainen, sillä sinne arvioidaan tulevan tänä vuonna 15 000-20 000 yksinäistä pakolaislasta.

Nykyisin Suomeen yksin tulevat lapset sijoitetaan pääasiassa ryhmäkoteihin.

– Kotouttaminen voi onnistua laitoksessakin, mutta perhemajoitus olisi usein parempi vaihtoehto. Se tulee myös halvemmaksi yhteiskunnalle. Esimerkkiä voisi ottaa lastensuojelusta, missä perherhesijoituksesta on saatu hyviä kokemuksia, Kurttila sanoo.

Hän korostaa, että jokaisen Suomeen yksin tulleen lapsen pitäisi saada edustaja, joka valvoo hänen etujaan.

– Tällä hetkellä edustajia ei ole riittävästi.

Terrorismista kannattaa puhua lapsille

Monissa perheissä mietitään, millä tavoin Pariisin terrori-iskut vaikuttavat lapsiin ja kuinka niistä tulisi kotona puhua. Tuomas Kurttila muistuttaa, että tekniikan kehityksen myötä lapset elävät aivan uudessa tilanteessa.

– Lapset ovat nähneet uutisointia terrorismista tiedostusvälineissä jo pitkään. Uutena piirteenä on se, että nykyisin lapsilla on taskussaan älypuhelimet eli lapsen mukana kulkee media, josta löytyy jatkuvasti päivittyvää tietoa maailman tapahtumista.

Lapsiasiavaltuutettu vetoaakin tiedotusvälineisiin: niiden tulisi ottaa uutisoinnissa huomioon myös lapset. Samoin vanhempien tehtävänä on suojella lasta.

– Toimituksissa tulisi esimerkiksi miettiä, millaista uutiskuvaa välitetään siihen aikaan, kun lapset ovat median ääressä.

Kurttilan mielestä lapsia ei kuitenkaan pidä suojella liikkaa ikäviltä uutisilta, sillä he kuulevat niistä väistämättä.

– Lapsilla on myös oikeus tietoon. Minusta on äärimmäisen tärkeää, että vanhemmat keskustelisivat lastensa kanssa aktiivisesti maailman tapahtumista.

”Hallitus petti lupauksensa"

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen toiminta on ollut pettymys lapsiasiavaltuutetulle. Hallitusohjelmaan kirjattiin, että "otetaan käyttöön päätösten lapsi- ja perhevaikutusten arviointi". Käytännössä näin ei ole kuitenkaan tapahtunut.

– Hallitus on tehnyt monia päätöksiä, joilla on kielteisiä vaikutuksia lapsiin ja perheisiin. Sellaisia ovat esimerkiksi koulutussäästöt, monet suunnitellut työelämän uudistukset, päivähoito-oikeuden heikennykset, perhe-etuuksista indeksien poistot sekä aamu- ja iltapäivätoiminnan maksujen korotukset, Tuomas Kurttila luettelee.

Hän on erittäin huolissaan siitä, että säästöpäätökset kohdistuvat pahiten lapsiin ja perheisiin, joiden asema on ennestään huono.

– On vakava yhteiskunnallinen ongelma, että päättäjät eivät ole ottaneet lapsia huomioon päätösten valmistelussa. Etenkin kun, tarjolla on runsaasti tutkimustietoa siitä, millaisia vaikutuksia 1990-luvun lamalla on ollut lapsiperheisiin.

Kurttila pelkää, että lasten eriarvoisuus syvenee hallituksen päätösten seurauksena.

– Hallitus esittää esimerkiksi, että ehdoton oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen poistuu. Sen seurauksena monien työttömien ja kotona olevien maahanmuuttajien lapset saavat entistä vähemmän tukea, joka pitäisi heidän yhteiskunnan kärryillä. Päätös heijastuu myös kouluihin, missä opettajat joutuvat entistä kovemmalle.

Tänään perjantaina 20.11. vietetään Lapsen oikeuksien päivää. Sitä juhlistetaan Jyväskylässä useilla tapahtumilla. Esimerkiksi kaupungintalolla järjestetään ensimmäinen Lapsen oikeuksien päivän vastaanotto. Tilaisuuteen on kutsuttu lapsia Keski-Suomen kouluista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Valtiovarainministeriön tuore budjettiehdotus julkaistaan

Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla

Katiska-oikeudenkäynnissä käsitellään tänään Niko Ranta-ahon syytettä ex-puoliso Sofia Belorfin pahoinpitelystä

Heinolassa järvellä potkurivian vuoksi ajelehtinut alus ja sen matkustajat on saatu maihin

Hevonen vajosi mutaojaan, aasi ilmoitti huudoillaan kaverinsa hädästä

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

Korona tukahduttaa opiskelijabileet Jyväskylässä: tursajaiset siirtyvät, osa yökerhoista pysyy kiinni, eikä Kauppakadun Approkaan ole varma

Jyväskylä hakee 750 000 euron säästöjä muun muassa kirjastoista ja lasten liikunnasta – palveluja supistetaan, maksuja korotetaan ja henkilöstöä vähennetään

Murhan yrityksen kohteeksi joutunut Pekka Kataja palaa julkisuuteen ensi lauantaina – "Perunakuopasta pois"

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.