Lapsiluvusta huolestunut Rinne kannustaa synnytystalkoisiin – muistutti vanhasta "neljäs isänmaalle” -sloganista

Rinne on kantanut huolta heikosta syntyvyydestä aiemminkin tänä kesänä.

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan synnytystalkoot on vanhahtava sana eikä välttämättä kaikkein paras. Se kuitenkin Rinteen mukaan herätti hänen haluamansa keskustelun. Rinne kommentoi tänään iltapäivällä esille nostamaansa tarvetta synnytystalkoille Suomessa. Synnytystalkoille on sanana ropissut paljon kriittisiä kommentteja muun muassa Twitterissä.

– Minua jäi ärsyttämään, että viesti ei mennyt perille Oulussa ja Kemissä, kun olimme työvaliokunnan kokouksessa. Ajattelin että käytänpä jotain sellaista, missä viesti saadaan kiteytymään niin, että se herättää huomiota, Rinne sanoi iltapäivällä tiedostustilaisuudessa.

SDP:n puheenjohtaja totesi myös, että häntä on syytetty jonkin verran julkisuudessa siitä, ettei pysty kiteyttämään asioita.

– Nyt kiteytetään, synnytystalkoisiin, Rinne sanoi.

Rinne on nostanut heikon syntyvyyden esille useasti kesän aikana. Tänään aamupäivällä SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Kouvolassa Rinne kertoi, että SDP tulee esittämään joukon konkreettisia keinoja, joilla suomalaiset saadaan uudelleen synnytystalkoisiin.

– On sanomattakin selvää, että puolueet eivät päätä sitä, mitä makuuhuoneissa tapahtuu tässäkään asiassa, mutta voimme poistaa ihmisten huolia perheen perustamiseen liittyen.

 

Näkkäläjärvi: Ei missään nimessä "nappivalinta"

 

Demarinuorten puheenjohtajan Mikkel Näkkäläjärven mukaan synnytystalkoot ei ole hyvä termi eikä missään nimessä "nappivalinta".

– Eikä siinä ole kysymys pelkästään siitä, että se olisi ollut huono sanavalinta, vaan yleisemmin siitä, että ihmisillä on vapaus tehdä mitä haluaa elämässään, eikä se synnyttäminen kenenkään tehtävä sinänsä ole, Näkkäläjärvi sanoi STT:lle Kouvolassa.

Näkkäläjärven mielestä tarvittaisiin ennemminkin hyvää ympäristöä sille, että ihmiset voivat halutessaan perustaa perheen.

– Sitten tarvitaan lisää maahanmuuttoa ja kansainvälistymistä, Näkkäläjärvi sanoi.

 

"Neljäs isänmaalle"

 

Rinteen mukaan syntyvyyden aleneminen on otettava vakavasti poliittisessa päätöksenteossa.

– Suurten ikäluokkien syntymän aikoihin perheitä kannustettiin sloganilla "neljäs isänmaalle". Hyvä kiteytys. Nyky-Suomessa jo puoletkin tästä määrästä olisi huomattava parannus nykytilaan, Rinne sanoi puheessaan kesäkokouksessa.

Rinteen mukaan syntyvyyden alenemiseen on varmasti monia selittäviä tekijöitä. Hänen mukaansa keskeistä on se, miten perheen perustamista ja lasten hankkimista miettivät ihmiset kokevat yhteiskunnan suhtautuvan heihin. Rinteen mielestä tarvitaan laaja-alainen perhepoliittinen strategia, jonka pohjalta Suomen tulevaisuuden kysymyksiä ratkotaan.

Rinne muistutti, että jos alkuvuoden syntyvyyskehitys jatkuu loppuvuonna, Suomessa voi syntyä tänä vuonna ensimmäisen kerran sitten 1860-luvun nälkävuosien alle 50 000 lasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Demarivaikuttaja Reijo Laitinen: Antti Rinteen kasvoilla ei nousta

Rinne: Isoon kansanliikkeeseen mahtuu paljon puhetta