Lasta ei pidä laihduttaa

Lapsia ei pitäisi laihduttaa, vaan ohjata terveellisiin elintapoihin. Terveitä elämäntapoja noudattavilla lapsilla kasvu korjaa vähitellen paino-ongelmat, sanoo lastentautien erikoislääkäri Jarmo Salo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Salon mukaan uuden, painoindeksiin perustuvan kasvukäyrän avulla on aiempaa helpompi havaita ne lapset, joilla on riski tulla lihaviksi aikuisiksi. Lihavuus lisää pitkäaikaissairauksien riskiä. Esimerkiksi kakkostyypin diabetes on Suomessa lisääntynyt kymmenen vuoden aikana yli 70 prosenttia.

Tutkija Patrik Borg Helsingin yliopistosta uskoo, että ihmisillä on usein harhainen kuva omasta syömisestään.

- Halu syödä paremmin voi ohjautua kuin vahingossa lieveilmiöihin, joiden seurauksena makeanhimo, ahmimistaipumus tai syömishäiriöt alkavat ja usein myös pahenevat ajan kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tuhatpäinen yleisö todisti 1941 saksalaissotilaiden hautajaisia Jyväskylässä: 1950–60-luvulla haudat yllättäen hävisivät – onko sinulla tietoja vainajien siirroista?

Petri Honkonen ottaa ärhäkkäästi kantaa sisäilmasta sairastuneiden puolesta: "Vähättelyn ja luulosairaiksi leimaamisen on loputtava"

Lapin-matkailun odotetaan kasvavan myös tänä talvena Thomas Cookin konkurssista huolimatta

Maksamaton vieras vietti aamupäivän sinnikkäästi jyväskyläläisen kahvilan sisätiloissa – henkilökunta nappasi siipeilijän lopulta nalkkiin

Opetusministeri Andersson Ylen Ykkösaamussa: Sitova mitoitus oppilashuoltoon tarkoitus saada tällä hallituskaudella

Metsästäjä losautti Päijänteeseen pudonnutta sorsaa veneestä – ei olisi kannattanut

Ruokalähetti voi joutua yrittäjäksi vasten tahtoaan – työministeri lupaa alustatyöntekijöille aiempaa paremmat oikeudet

Hävittäjät uusitaan, mutta pitääkö myös Hawkit päivittää? – Loikka harjoituskoneista uusiin hävittäjiin on pitkä

Jyväskylän AaltoAlvarin vastasauna on ollut kuukausia poissa käytöstä, eikä avaamisajankohdasta ole tietoa – Saunaseura huolestunut tilanteesta

Jorman tilaaman otsalampun laturi räjähti: "Se oli jumalaton pamaus" – Julkinen keskustelu turvallisuudesta sai pelastustoimen aloittamaan akkupalojen tilastoinnin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.