Suomalaiset lapset sairastuvat muita useammin: "Sairaala ei saa pelotella"

Lasten diabetes on Suomessa yleisempi kuin missään muualla maailmassa. Syytä tähän ei tiedetä.

Diabetes ei ole tappava tauti, kun sen hoitaa hyvin, sanoo Keski-Suomen yhdistyksen puheenjohtaja Kirsti Turunen. Hän arvelee, että nuoret lakaisevat taudin maton alle, koska haluavat olla samanlaisia kuin muut.

– Vanhemmat ja isovanhemmat hössöttävät turhaan, ajattelevat monet nuoret, jotka ovat sairastuneet diabetekseen. Pääsääntöisesti alle 15-vuotiailla diabetesta sairastavilla on tyypin 1 sairaus, kertoo Mari Hyvönen, 39, Keski-Suomen Diabetesyhdistyksen hallituksen jäsen.

Hän tietää mistä puhuu, sillä hän oli vuoden ikäinen, kun hänellä todettiin diabetes. Myös Hyvösen 12-vuotiaalla tyttärellä diagnosoitiin sairaus, kun tyttö oli neljän vanha.

– Muistan, kuinka teininä ajattelin vanhempien hyysäävän liikaa. En olisi halunnut osallistua leireille, mutta kun sinne menin, en olisi halunnut leirin loppuvan.

 – Olisi tärkeää karistaa ihmisten ennakkoluulot sairaudesta. Jokaisen ihmisen olisi hyvä tietää sairaudesta, jotta hän tunnistaisi matalan verensokerin ja osaisi antaa ensiapua diabeetikolle, Hyvönen sanoo.

Keski-Suomen Diabetesyhdistys täytti äskettäin 60 vuotta. Tänä aikana diabeteksen hoito ja lääkkeet ovat kehittyneet valtavasti.

 Yhdistys on houkutellut myös nuoria yhdistyksen toimintaan mukaan, mutta tapahtumia on jouduttu perumaan, koska paikalle ovat ilmestyneet vain tapahtuman järjestäjät. Hyvönen muistuttaa, että pelottelu on viimeinen keino opastaa nuoria ja lapsia.

– Toivon, että sairaalassa ei pelotella, sillä se aiheuttaa torjuntareaktion. Oma tyttäreni itki lääkärissä käynnin jälkeen, kun oli puhuttu sairauden riskitekijöistä kuin aikuiselle.

 Ei lapsille kannata puhua silmänpohjarappeutumista eikä amputaatioista. Oikea opastaminen on kannustamista.

Mari Hyvönen on käynyt puhumassa aiheesta oppilaitoksissa.

– Nuorilla oli paljon kysymyksiä. He kyselivät alkoholinkäytöstä, seurustelusta ja perheen perustamisesta. Keskustelulle on selvästi tarvetta.

Paljon ennakkoluuloja

Turusen mielestä ihmisillä on diabeteksesta paljon väärää tietoa ja ennakkoluuloja.

– On ollut tilanteita, jolloin koulu on kieltäytynyt ottamasta oppilasta kouluun. Joskus on vaikeuksia saada hoitopaikkaa lapsille, koska pelätään sairautta. Jopa isovanhemmat arastelevat ottaa lapsenlapsen hoitoon.

– Lisäksi diabeetikoita syyllistetään, koska hoito on kallista. Verensokerin mittaukseen vaadittavia liuskoja on joissakin kunnissa vaikea saada korvauksetta, hän pohtii.

Turunen kertoo, että yhdistyksessä he haluavat välittää oikeaa tietoa ja valvoa diabeetikkojen etua.

– Ihmisillä on kova puhumisen tarve. Me kuuntelemme ja keskustelemme. Haluaisimme kehittää nuorille heitä kiinnostavaa tekemistä ja hauskanpitoa. Nuoret voivat tulla rupattelemaan kanssamme, lupaan, että täällä ei heristellä pikkusormea.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .