Lasten hyväksikäytöstä yhä enemmän tuomioita

Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja niiden yrityksestä annettavat tuomiot ovat lisääntyneet muutamassa vuodessa yli 40 prosentilla.

Kun vuonna 2005 rikoksista jaettiin 227 tuomiota, vuonna 2008 niitä annettiin 320. Pääosa tuomioista tuli lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

- Ilmoitusalttius on kasvanut selvästi. Poliisin tietoon tulleet hyväksikäyttöepäilyt ja niistä annetut tuomiot ovat moninkertaistuneet 20 vuoden aikana, ja kiinnijäämisriski on kasvanut, tutkija Ville Hinkkanen Oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta kertoo.

Hinkkanen muistuttaa, että kaikki hyväksikäytöt eivät nykyäänkään tule poliisin tietoon. Kyselytutkimusten mukaan noin joka kymmenennellä tytöllä on ollut seksuaalisia kokemuksia aikuisten miesten kanssa. Osa näistä on todennäköisesti hyväksikäyttöjä.

Ilmoituksia tehdään entistä useammin, koska lasten seksuaalinen hyväksikäyttö tunnistetaan aiempaa paremmin. Myös julkinen keskustelu on siivittänyt ilmoitusten tekemistä.

Tuomioiden lisääntymisestä ei voi päätellä, että hyväksikäytöstä olisi tullut tavallisempaa kuin aiemmin.

- Lapsille tehtyjen kyselytutkimusten perusteella hyväksikäyttö on vähentynyt 20 viime vuoden aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kevättulvat muuttuivat hankalasti ennustettaviksi talvitulviksi

Vesihuollon myynti houkuttaa talousvaikeuksien keskellä Ähtärissä – pienten kuntien vesihuoltolaitokset tuskin kuitenkaan kiinnostavat sijoittajia

Autot ojaan Jämsässä ja Kirrissä, kolmas driftasi "näytöstyyliin" pylvääseen Säynätsalossa – kaikkien kuljettajat livistivät paikalta

Kun viestikulta meinasi kompastua köyhän ankkurin tekareihin ja muita menestystarinoita – Osmo Kärkkäinen kirjoitti Suomen viestihiihdosta kirjan

Mitkä ihmeen vesikkelit? – Suomessa kehitetään työkaluja Alzheimerin taudin ja syöpien toteamiseen ja hoitoon: "Uskon, että edistytään"

Museoilla superlauantai Jyväskylässä: Keski-Suomen museossa ja Suomen Ilmavoimamuseossa tuhansia kävijöitä: "Kaikkia ei saatu laskettua, sillä ruuhka oli niin kova"

Jätteiden poltto savutti Suolahdessa – paikalle palokunta ja poliisi

Uutisanalyysi: Oppivelvollisuus laajenee, mutta kuka ottaa kopin opintonsa keskeyttävästä nuoresta?

Jäällä pötköttänyt kauris huolestutti ihmisiä Konnevedellä

Sahojen ja vaneritehtaiden lakko päättyy – "Osapuolten näkemykset olivat alkumetreistä saakka todella, todella kaukana toisistaan"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.