Lasten hyväksikäytöstä yhä enemmän tuomioita

Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja niiden yrityksestä annettavat tuomiot ovat lisääntyneet muutamassa vuodessa yli 40 prosentilla.

Kun vuonna 2005 rikoksista jaettiin 227 tuomiota, vuonna 2008 niitä annettiin 320. Pääosa tuomioista tuli lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

- Ilmoitusalttius on kasvanut selvästi. Poliisin tietoon tulleet hyväksikäyttöepäilyt ja niistä annetut tuomiot ovat moninkertaistuneet 20 vuoden aikana, ja kiinnijäämisriski on kasvanut, tutkija Ville Hinkkanen Oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta kertoo.

Hinkkanen muistuttaa, että kaikki hyväksikäytöt eivät nykyäänkään tule poliisin tietoon. Kyselytutkimusten mukaan noin joka kymmenennellä tytöllä on ollut seksuaalisia kokemuksia aikuisten miesten kanssa. Osa näistä on todennäköisesti hyväksikäyttöjä.

Ilmoituksia tehdään entistä useammin, koska lasten seksuaalinen hyväksikäyttö tunnistetaan aiempaa paremmin. Myös julkinen keskustelu on siivittänyt ilmoitusten tekemistä.

Tuomioiden lisääntymisestä ei voi päätellä, että hyväksikäytöstä olisi tullut tavallisempaa kuin aiemmin.

- Lapsille tehtyjen kyselytutkimusten perusteella hyväksikäyttö on vähentynyt 20 viime vuoden aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.