Lasten oma Facebook ilmestyi markkinoille

Lasten Facebookiksi nimetty uusi sosiaalisen median muoto rantautui Suomeen tänä viikonloppuna. Tanskassa suosiota kerännyt Momio julkaisi lauantaina suomalaisen version palvelustaan.

Palvelu on tarkoitettu alakouluikäisille, jotka voivat viestiä kavereiden kanssa ja lähettää kuvia sekä videoita toisilleen. Sovelluksen on kehittänyt yritys nimeltään watAgame, jonka käsialaa on myös goSupermodel-yhteisö.

- Monet sosiaalisen median tuotteet on tarkoitettu nuorille ja aikuisille, mutta lapset käyttävät niitä siitä huolimatta. Koimme, että lapset ansaitsevat oman palvelun, joka on räätälöity heidän tarpeisiinsa, watAgamen toimitusjohtaja Henrik Riis kertoo.

Riis myöntää, että sosiaalinen media on herättänyt huolta vanhemmissa ja erilaisissa järjestöissä.

- Momiossa turvallisuus on ykkössijalla, Riis toteaa.

Momioon ei kuitenkaan rekisteröidytä omalla kuvalla eikä koko nimellä. Tanskalaisen Momion tuotot tulevat pääasiassa mainosmyynnistä. Sovellus itsessään on ilmainen.

Ohjaa lastasi oikein

Ylitarkastaja Raija Harju-Kivinen lapsiasiavaltuutetun toimistosta toteaa, että heidän ensivaikutelmansa Momiosta on positiivinen, vaikkakin mainonta voi eriarvoistaa lapsia. Harju-Kivinen kuitenkin kokee, että netin kautta lapsella on mahdollisuus osallistua ja saada äänensä kuuluviin.

- Netti on osa lasten arkipäivää. Sosiaalinen media tarjoaa kaikille lapsille mahdollisuuden kehittyä vuorovaikutustaidoissa ja pitää yhteyttä kaukaisempiinkin ystäviin ja sukulaisiin, vaikkapa isovanhempiin, Harju-Kivinen toteaa.

Hän kuitenkin toivoo vanhempien osallistuvan lasten nettimaailmaan, olevan läsnä ja kuuntelemaan. Riskejä syntyy, jos vanhemmat ovat välinpitämättömiä.

- On tärkeää, että vanhemmat ohjaavat lapsia käyttäytymään netissä, kuten muussakin elämässä, ettei loukkaisi käytöksellään toisia. Myös kuvien jakamisesta ja muista turvataidoista kannattaa keskustella ja antaa neuvoja.

- Jos netin käytössä tulee ongelmia, kannattaa niihin suhtautua rauhallisesti syyllistämättä lasta. Lapsi voi pelätä, että ikävistä kokemuksista kertominen johtaa netin käyttökieltoon, Harju-Kivinen ohjeistaa.