Lastensuojelun ja terveydenhuollon työntekijöille virkarikossyytteet

Yhteensä 11 Helsingin kaupungin lastensuojelun työntekijää ja terveydenhuollon työntekijää saa virkarikossyytteet murhatun 8-vuotiaan tytön tapauksesta. Epäillyt kiistävät syytteet.

Syyttäjän mukaan sosiaaliviranomaisten osalta syytteet liittyvät tytön asioiden hoitamiseen lastensuojelussa. Terveydenhuollon osalta syytteet liittyvät pahoinpitelyn tai kaltoinkohtelun tunnistamiseen.

Kolmea Helsingin kaupungin sosiaaliviraston sosiaalityöntekijää ja yhtä johtavaa sosiaalityöntekijää syytetään epäillystä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Helsingin kaupungin perusterveydenhuollon kahta lääkäriä ja kahta terveydenhoitajaa sekä kolmea HUS:n lasten ja nuorten sairaalan lääkäriä syytetään niin ikään epäillystä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Yhdelle sosiaalityöntekijälle tehtiin päätös syyttämättäjättämisestä.

Helsingin kaupunki odottaa käräjäoikeuden ratkaisua kaupungin työntekijöitä vastaan nostetuissa virkarikossyytteissä.

Yhteensä 11 lastensuojelun työntekijää ja terveydenhuollon työntekijää saa virkarikossyytteet murhatun 8-vuotiaan tytön tapauksesta. He työskentelevät Helsingin kaupungin tai Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin palveluksessa. Epäillyt kiistävät syytteet.

Helsingin sosiaali- ja terveysviraston virastopäällikön Matti Toivolan mukaan kaupunki ei ole tehnyt virkajärjestelyitä tapauksen vuoksi. Syytteen saaneista työntekijöistä suurin osa on yhä samassa työtehtävässä.

Toivolan mukaan tilannetta katsotaan uudestaan käräjäoikeuden päätöksen jälkeen.

- Tämä vaihe ei anna meidän mielestä vielä aihetta muuhun.

Toivola muistuttaa, että ketään ei ole vielä tuomittu.

Myös Husissa odotetaan käräjäoikeuden ratkaisua. Husin lastenpsykiatrian vastaavan ylilääkärin Leena Repokarin mukaan syytteen saaneet henkilöt työskentelevät edelleen lääkäreinä.

- Toistaiseksi ei ole ollut syytä tarkastella heidän asemaansa uudestaan.

Repokarin mukaan Husissa on kiinnitetty huomiota viranomaisyhteistyöhön lastensuojelun kanssa. Myös lääkäreiden koulutuksessa on ollut esillä pahoinpitelyn tai kaltoinkohtelun tunnistaminen.

Valvontavirasto Valvira kertoo tekevänsä johtopäätökset tapauksesta käräjäoikeuden ratkaisun jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.