Lastenvalvoja: ”Kompromisseja tarvitaan”

Äänekosken lastenvalvoja Merja Hännisen silmin ihanne-erossa lapset jäävät asumaan yhteiseen kotiin, jossa vanhemmat ovat lasten kanssa vuoroviikoin.

– Silloin mentäisiin lasten ehdolla. Kun aikuiset ihmiset tekevät lapsia, heidän pitäisi myös sitoutua heistä huolehtimiseen ja heidän kasvattamiseen, vaikka tulisi erokin, hän toteaa.

– Erotilanteessa on oltava vastaan tulemista, kompromisseja on tehtävä.

Vuoroviikkoasuminen on lisääntynyt aiemmasta, mutta myös viikonloppuäitejä ja -isiä on edelleen paljon.

– Vanhemmat saattavat tehdä todella paljon töitä sen eteen, että he saavat olla tasapuolisesti vanhempia.

Eron aiheuttama alkutilanteen katkeruus ja huoli taloudellisesta selviytymisestä  ovat Hännisen silmin asiat, jotka hankaavat isien ja äitien välejä. Epätietoisuuden keskellä sinnittelevät lapset.

Toisen osapuolen panettelu tai hänestä perättömien asioiden puhuminen on lasten kannalta ikävää, varsinkin jos se tehdään lasten kuullen. Merja Hänninen muistuttaa, että molemmat vanhemmat ovat lapsille tärkeitä ja rakkaita.

– Lastenvalvojan työ on lapsen edun ajamista. Vanhempien toiveesta lapsia kuullaan, mikäli vanhemmat haluavat selvittää lastensa mielipiteitä asumiseen ja tapaamisiin liittyen. Vanhemmat tulkitsevat lasten puheita omalla tavallaan ja meidän ulkopuolisten tehtävänä on yrittää selvittää, mitä lapset ajattelevat, hän sanoo.

– Kuulemisilla on aina läsnä vähintään kaksi työntekijää.

Keski-Suomen käräjäoikeuden tilastot (oheinen tilastografiikka) kertovat sen, mitä myös Merja Hänninen on työssään huomannut: käräjille mennään huoltajuuskiistojen takia entistä useammin.

Esimerkiksi vuonna 2010 käräjille päätyi yhteensä 101 asiaa, jotka koskivat joko elatusapua tai huolto- ja tapaamisoikeutta. Tänä vuonna marraskuun loppuun mennessä luku oli liki kaksinkertainen: 192. Sovitteluun on lähtenyt vain 23 pariskuntaa.

Hänninen kuitenkin kertoo, että suurin osa äideistä ja isistä saa sovittua asiat ilman riitoja. Moni pareista ei edes tule lapsenvalvojalle.

– Usein se menee niin, että kun asiat mutkistuvat, halutaan virallinen sopimus. Vaikka sopimus on laadittu ja vahvistettu lastenvalvojalla, kukaan ei voi kuitenkaan pakottaa noudattamaan sopimusta. Sopimuksen noudattamatta jättämisestä ei rangaista mitenkään, koska se on vanhempien yhdessä tekemä sopimus.

Käräjäoikeuden päättämään sopimukseen voi kuitenkin hakea täytäntöönpanoa.