Lauantai tuo aurinkoisen pakkaskelin, lunta sataa pohjoisessa

Keski-Suomessa nautitaan aurinkoisesta pakkaspäivästä.

Viikonloppu alkaa lähes koko maassa pakkaskelissä, kertoo Ilmatieteen laitos. Lunta on odotettavissa lähinnä Lapin pohjoisosiin.

Viime päivinä maata ravistelleet myrskytuulet eivät enää viikonloppuna ole ihmisten kiusana, mutta lauantai on kuitenkin aika tuulinen.

– Tuuli käy luoteesta ja on puuskissa navakkaa, mutta ei siis myrskyä. Voimakkaimmat tuulenpuuskatkin ovat luultavasti maan pohjoisosassa sekä Itä-Suomessa, sanoo päivystävä meteorologi Anniina Törmä.

Lauantaina pakkaslukemat liikkuvat 1 ja 10 asteen välillä, mutta tuuli voimistaa pakkasen purevuutta. Piirun verran plussalla ollaan vain etelässä aivan rannikkoviivan tuntumassa.

– Lauantaina Suomen säähän vaikuttaa korkeapaineen selänne, joten on ihan upea aurinkoinen pakkaspäivä koko maassa, Törmä sanoo.

Ainoastaan Pohjois-Lapissa saadaan lunta. Lunta saatiin esimerkiksi Enontekiöllä jo torstaina ja perjantaina yhteensä yli 40 senttiä. Tällä haavaa Enontekiöllä on jo lunta kaikkiaan yli 130 senttiä.

Lumettomia paikkoja ovat tällä hetkellä muun muassa Virolahti, Vaasa ja Hanko.

Sunnuntain vastaisena yönä Suomeen saapuu matalapaine, jolloin sateita leviää Pohjois-Suomeen ja itään.

– Sen myötä meillä voimistuu läntinen virtaus ja saapuu hyvinkin lämmintä ilmaa. Maan etelä- ja keskiosassa plussaa on 1–5, pohjoisosassa puolestaan on miinusasteita 2–12, Törmä sanoo.

Jäätä Itämerellä vähän

Jäätä on Itämerellä ajankohtaan nähden vähän, lähinnä Perämeren pohjoisosassa. Viime päivien myrskyt ovat pakanneet Perämeren jäät kiinteän jääkentän reunaan, mikä vaikeuttaa alusten liikkumista.

– Vaikka jäätä on selvästi vähemmän kuin viime ja toissa talvena, on jään reunassa nyt vaikeakulkuinen sohjovyö, jossa lähes kaikki alukset ovat tarvinneet jäänmurtajien avustusta, sanoo Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio.

Vainio muistuttaa, että rannikoiden jäät Perämeren pohjoisosia lukuun ottamatta eivät ole missään turvallisia jäillä liikkumiseen. Tähän tarvitaan hänen mukaansa vähintään kymmenen sentin teräsjää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.