Lauha talvi herätti siilin talviunilta – hankeen jäävälle käy kylmä kohtalo

Tänä syksynä luonnosta on löytynyt useita siilejä, jotka ovat heränneet kesken talvihorroksen.

Kannonkoskelainen Markku Pelkonen sai jouluaattona yllättävän vierailijan, kun hänen kotinsa takapihalla lumihangessa kömpi siili.

Eläin oli poikkeukselliseen myöhään liikkeellä, sillä tähän aikaan vuodesta siilit ovat olleet jo pitkään talviunilla.

– Oli yllätys, että näinkin myöhään liikkuu joku siili, kun maassa on lunta ja pakkastakin on, Pelkonen sanoo.

Siili oli tullut pihalle tutkimaan lintujen ruokintapaikkaa, mistä se oli jatkanut matkaansa eteenpäin.

– Ajattelin, että pitäisikö sitä ruokkia vai antaa mennä menojaan. Tulimme siihen tulokseen, ettei sitä ruokita. Seuraavana yönä huomasin, että siilin jäljet olivat taas ilmestyneet pihalle. Sen jälkeen tuli lunta, eikä siiliä ole enää näkynyt, Pelkonen kertoo.

Pelkonen kertoo ruokkivansa kesäisin siilejä pihamaallaan. Viime kesänä vierailla kävi parhaimmillaan seitsemän siiliä, mutta koskaan aiemmin siilejä ei ole näkynyt pihapiirissä näin myöhään talvella.

– Siilien liikkuminen on loppunut, kun öisin on tullut pikkupakkasia. Tänäkin syksynä huomasi, että ruoka-astioilla ei käynyt enää kukaan sen jälkeen kun ilmat rupesivat kylmenemään. Siilit menivät varmasti etsimään nukkumapaikkoja, mutta sitten tämä yksi sankari ilmestyi vielä jostain, Pelkonen kertoo.

Uuraisilla siilifarmia pitävän Jenni Eräjärven mukaan tänä syksynä liikkeellä on ollut runsaasti apua tarvitsevia siilejä. Siilit saattavat herätä horroksesta välillä ihan luonnostaankin katsomaan millainen keli on. Viime aikojen sää, joka on vaihdellut pakkasesta lauhaan, on kuitenkin luultavasti sekoittanut hereillä olevat siilit uskomaan, että on jo kevät. Liikkeellä on ollut myös paljon myöhäisiä, pienikokoisia poikasia.

Eräjärven luokse on tuotu neljä apua tarvitsevaa siiliä talvihoitoon, viimeisimmät loka-marraskuun vaihteessa. Talvella ulkona liikkuva siili voi paleltua hankeen, mutta hyväkuntoinen yksilö voi hyvinkin palata talvipesäänsä horrostamaan.

– Jos siili on isokokoinen ja terveen oloinen, aktiivinen, välttelee ihmistä ja liikkuu yöaikaan, niin jättäisin sen itse kyllä ulos, Eräjärvi sanoo.

Hätätilanteessa siilin voi ottaa omiin hoiviinsa, jos se ei muuten pärjää.

– Vaikka siilejä on paljon avuntarpeessa, niin ei pidä turhaan mennä häiritsemään, jos kyseessä on terve siili. Kaikki eivät sitten opi enää takaisin luontoon, Eräjärvi sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .