Laukaa löysi jättimäisen vesitunnelin unholan kätköistä

Kunta huomasi yllättäen omistavansa vanhan, lähes kymmenen kilometriä pitkän tunnelin.

Laukaan kuntaan tuli kaksi viikkoa sitten erikoinen puhelu, jossa metsäyhtiön edustaja tiedusteli kunnalta tietäisiköhän se, mikä mahtaa olla erään sähköliittymälaskun aiheuttaja.

Puhelusta alkoi selvitystyö, jonka perusteella Laukaan kunta huomasi, että sen hallussa on ylläpitovelvoitteineen 9,6 kilometriä pitkä vesitunneli, 14 tarkastuskaivoa ja 1980-luvulla viimeksi käytetty välppäyslaitos, johon salaperäinen sähkölaskukin liittyi. Vesitunnelin laajuus on neljä kertaa neljä metriä ja se kulkee 22–45 metrin syvyydessä maanpinnasta

Tunneli liittyy Lievestuoreen kuuluisaan sellutehtaaseen. Tehdas tarvitsi selluloosan valmistukseen puhdasta järvivettä, jota se otti alkuvuosina Lievestuoreenjärvestä. 1960-luvulle tultaessa järven vettä ei voinut enää käyttää selluloosan valkaisuun, siksi haettiin lupa johtaa vettä Kynsiveden Ytinselältä. Tähän tarvittiin kuitenkin pitkä tunneli.

Kun sellutehdas luhistui konkurssiin 1985, vesitunneli päätyi Laukaan kunnan omistukseen. Vuosien kuluessa tieto omistussuhteista painui kuitenkin unholaan.

Yhä edelleen tunnelista pulppuaa kirkas koski Lievestuoreenjärven Luikanlahteen. Laukaan ympäristötoimenjohtaja Jukka Lappalainen uskoo, että hapekas vesi on käytännössä pitänyt elossa Lievestuoreenjärven eteläpäätä vuosikymmeniä. Virtaa ei siis ole tarkoitus pysäyttää, päin vastoin.

– Aiomme sukelluttaa tunnelin läpi ja tutkia, missä tarvittaisiin kunnostustoimia, Lappalainen sanoo.

Kunta ei vielä tiedä, mitä se aikoo tunnelillaan tehdä. Villejä virkistyskäyttöideoita sinkoilee kuitenkin jo ilmassa, mutta niitä halutaan kypsytellä vielä hiljaisuudessa.

Ainakin välppäyslaitos aiotaan kuitenkin kunnostaa ja laittaa jälleen käyttöön. Välppäyksellä puhdistetaan kiintoainetta pois vedestä, jotta tunneli ei tukkeutuisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kaksi ihmistä on kuollut Valkeakoskella nokkakolarissa

Eurojackpotissa jahdataan seuraavaksi 84 miljoonaa euroa – Jokerista kymppitonneja Turkuun, Helsinkiin ja Vantaalle

Putinin äveriäs lähipiiri lomailee Tahkolla – "Yksikin halusi kuumailmapallon, hinnasta viis"

Kiistelty liikuntahalli etenee Laukaassa – 11 kuntalaista valitti muun muassa liian pitkästä vuokra-ajasta

Kuolonkolarin aiheuttanut ohitus Nelostiellä Jyväskylässä toi syytteet – kaistalleen simahtanutta autoa väistänyt kuljettaja vetosi pakkotilaan

Wuhanin koronavirusepäilyt Ivalossa ovat aiheettomia – "Valtava helpotus"

Wuhanin koronavirusepäilyt osoittautuivat aiheettomiksi Ivalossa – kiinalaisturistit päästettiin eristyksistä flunssalääkityksen kera

Jyväskyläläinen varusmies teilaa uudistuneen lounaspussin: "Ainut syötäväksi kelpaava asia oli suklaalevy"

Tartuntatautien erikoislääkäri rauhoittaa pelkoja uudesta koronaviruksesta – "Kausi-influenssaan sairastuu pahimmillaan liki miljoona ihmistä"

Suomi on valmistautunut Wuhanin koronaviruksen uhkaan – ohjeet syynätty ja sairaanhoitopiirit valmiina

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.