Laukaalainen nuori saa ehkäisyvälineet maksutta

Laukaan kunta tarjoaa alle 20-vuotiaille mahdollisuuden ilmaiseen ehkäisyyn. Aloitteen maksuttomasta ehkäisystä jätti Elina Sillanpää (vihr.) ja 10 muuta valtuutettua tammikuussa. Aloitteen tekijät esittivät myös, että kunta selvittäisi ilmaisen ehkäisemisen tarjoamista myös 20–24 -vuotiaille.

Perusturvalautakunnan mukaan alle 20-vuotiailla terveysriskit ovat suurempia kuin vanhemmilla henkilöillä. Nuoremmilla myös taloustilanne voi todennäköisemmin estää ehkäisyn. Päätöksellä lautakunta tavoittelee useita elämän laatuun ja talouteen liittyvää asiaa.

Lautakunta haluaa ehkäistä ei-toivittuja raskauksia, sukupuolitautien leviämistä, ja opastaa nuoria vastuulliseen seksuaaliterveyskäyttäytymiseen. Ajatuksena oli, että nuoret tämän jälkeen pitäisivät itse huolen ehkäisystä.

Seututerveyskeskuksen alueella on vuosittain ainakin kymmenkunta ei-toivottua raskausta. Niistä osa keskeytetään. Ei-toivotuista raskauksista aiheutuu myös sosiaalitoimen kustannuksia, kuten perhetyötä ja ensikotipalveluja.

Maksuttomien pillereiden, kapseleiden, kierukoiden ja kondomien kustannus on Keski-Suomen seututerveyskeskuksen osalta 100 000 euroa. Laukaan osuudeksi on arvioitu 40 000 euroa. Perusturvalautakunta päätöksessään korosti kondomien jaon merkitystä sukupuolitautien leviämisen ehkäisyssä.

Laukaan kunnanhallitus hyväksyi lautakunnan esityksen maanantain kokouksessa. Kunta on neuvotellut asiasta seututerveyskeskuksen kanssa. Seututerveyskeskus järjestää maksuttoman ehkäisyn sekä jälkiehkäisyn alle 20-vuotiaille nuorille. Maksuton toiminta on jo aloitettu.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .