Laukaan karkurinaudat on saatu kiinni: "Herkkuruoan haju voitti"

Laukaan karkurinaudat saatiin kiinni lauantaina illalla kello 19 aikaan, kertoi Laukaan ympäristötoimenjohtaja Jukka Lappalainen Keskisuomalaiselle.

– Naudat on saatu ohjattua aitaukseen. Sain tiedon asiasta kello 19. Nyt on portit kiinni ja 29 hienoa nautaa aitauksessa.

Todennäköisesti laumassa on kaikki karkurit.

– Meidän mielestä tässä on koko porukka, mutta varmistamme vielä maastot. Että onko siellä vielä nautoja, joista emme tiedä, Lappalainen sanoi.

Hän kuvailee kiinnioton sujuneen lopulta lauantaina hyvin.

– Se sujui loppujen lopuksi hyvin, kun naudat olivat saaneet vainun niille tarjoillusta ruoasta. Herkkuruoan haju voittii niin, että ne tulivat uudelleen aitaukselle ja vähän hätistämällä kaikki menivät sisään.

Nyt naudat saavat rauhassa tottua uuteen paikkaansa.

– Se on niille uusi paikka, ne ovat tottuneet tulemaan ja menemään vapaana. Pyrimme nyt pitämään olot rauhallisina ja naudat kylläisinä. Sitten katsotaan seuraavia operaatioita.

Lihakarjaksi kasvatetut naudat vietäneen seuraavaksi teuraaksi. Sitä ennen aitausta pidetään silmällä. Tilan alueelle ei kuitenkaan tule edelleenkään mennä, koska lauman pitää antaa rauhoittua. Kaikki ylimääräinen häiriö aiheuttaa sen, että eläimet ryhtyvät ryntäilemään aitauksessa ja vahingoittavat itseään.

– Kukaan ei mahda mitään, jos ne lähtevät tulemaan ulos sieltä. Isäntä ja talkooporukka vahtivat tilannetta. Naudoille on tehty semmoinen aitaus, että sen pitäisi pitää, elleivät eläimet hirveästi säiky. Mutta ne ovat sen kokoisia eläimiä, että jos ne oikeasti lähtevät yrittämään, ei niitä pitele muu kuin betoni, Lappalainen totesi.

Lauantai-illan tunnelmat ovat helpottuneet.

– On todella hieno homma ettemme joutuneet äärimmäisiin toimenpiteisiin. Epävarmuustekijöitä oli mahdottomasti. Tämä on ollut kova viikko, täysin uusi tilanne kaikille mukana olleille.

Nautalauma on ollut vapaana keväästä saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Laukaan karkurinautojen kiinniotto epäonnistui – Keskisuomalaisen auton ääni karkotti eläimet

Laukaan villiintyneiden nautojen omistaja: “Eläintenpitokielto oli kova paikka” – Tilalta löytyi keväällä kolme kuollutta lehmää

Laukaan kovan onnen nautatilalla saatiin uusi aitaus valmiiksi – eläimet nauttivat kesäpäivästä läheisellä niityllä, katso video

Villiintynyt ja "erittäin vaarallinen" nautalauma irti Laukaassa, mukana tonnin painoisia sonneja – lopettaminen suoritetaan ampumalla: "Ei putket punaisina noin vain"