Laukaan viljelykalat säästyivät helteillä – laitoksen veteen lisätään happea

Kesän pitkä hellejakso ei aiheuttanut ongelmia Luken Laukaan kalanviljelylaitoksella toisin kuin monissa muissa laitoksissa eri puolilla Suomea. Kalakuolemilta vältyttiin sen ansiosta, että Laukaan laitos ottaa vetensä Peurunkajärvestä sekoittaen järven pintavesiä ja alusvesiä sopivassa suhteessa.

– Tämä on viljelyn kannalta hyvä järvi. Pintavesi nousi kyllä heinäkuun puolivälin jälkeen yli 23 asteeseen, mutta alusvesi pysyi edelleen siellä 10-12 asteen paikkeilla. Altaasta poistuva vesi on meillä 14-16-asteista, vesiviljelyn asiantuntija Risto Kannel kertoo.

Laitoksen käyttämään veteen joudutaan kuitenkin lisäämään happea, sillä Peurunkajärven alusvesi on hyvin vähähappista.

– Se on aika halpa toimenpide verrattuna siihen, että arvokkaat emokalat kuolisivat.

Laukaan tärkeimmät viljelykalat ovat järvitaimen, uhanalainen meritaimen, sekä merilohi. Liian lämmin vesi on monille Suomen vesistöjen kaloille kohtalokas.

– Laitokset, mitkä ottavat vetensä suoraan joesta tai pintavedestä, ovat olleet ongelmissa. Viileän veden kalojen ravinnonotto ja elintoiminnot menevät lämpimässä vedessä hyvin olemattomiksi. Ne ovat vaan paikallaan ja yrittävät hengitellä siinä, että pysyisivät hengissä, Kannel selventää.