Laukaassa verotulojen heikkeneminen painoi tuloksen miinukselle – Menot pysyneet kohtuullisesti kurissa

Laukaassa ei olla tyytyväisiä viime vuoden taloudelliseen tulokseen, joka jäi neljä miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

– Merkittävin syy oli verotulojen heikko toteutuminen. Verotulot jäivät noin 2,5 miljoonaa euroa alkuperäisestä talousarviosta ja noin 1,8 miljoonaa euroa edellisvuotta pienemmiksi, kunnanjohtaja Jaakko Kiiskilä kertoo.

Vuosi 2018 oli ensimmäinen vuosi 2000-luvulla, kun verotulojen ja valtionosuuksien yhteissumma jäi edellistä vuotta matalammaksi.

Toimintakate heikkeni merkittävästi edellisvuoteen nähden. Muuutamia suurimpia muutoksia oli terveydenhuollon kustannusten kasvu noin miljoonalla eurolla ja varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kustannusten kasvu.

Heikon tulosvuodesta huolimatta kunnan kumulatiivinen tulos on hyvällä tasolla. Taseessa ylijäämiä edelleen noin 5 miljoonaa euroa.

– Pystymme pitämään menot kohtuullisesti kurissa ja hyvässäkin mallissa verrokkikuntiin suhteutettuna, mutta tulopuolella jäämme hieman liikaa kilpailijoista. Yksi kunnan suurimpia haasteita onkin vahvistaa verotulopohjaa, Kiiskilä sanoi.

Positiivisia numeroista löytyy työllisyysluvuista, sillä työttömyysprosentti pysyi keskimäärin alle 10 prosentissa.

Investointeja toteutui viime vuonna vähän yli 7 miljoonalla eurolla eli alle budjetin, koska Vihtavuoren koulun rakentamisen aloitus siirtyi vuodella eteenpäin.

– Kuntakonsernin vuosikate kattoi noin 60 prosenttia poistoista, eli 100 prosentin tavoite ei toteutunut. Taseessa pitäisi olla 5–10 miljoonaa ylijäämää, ja tämä saavutettiin juuri ja juuri. Kuntakonsernin lainakannan pitäisi olla matalampi kuin kunnissa keskimäärin, mutta ennakkotiedon perusteella se nousee Laukaassa hieman keskiarvoa korkeammaksi, talousjohtaja Eero Raittila totesi muutamista kuntastrategian tavoitteista.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .