Laura Räty nousi yllätysnimeksi uusissa ministerivalinnoissa

Kokoomus kierrättää ministerisalkkujaan. Mukana on yksi keskisuomalaistaustainen poliitikko.

Yllätysnimeksi ministerikierrätyksessä nousi Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty, joka on syntynyt Äänekoskella. Räty valittiin sosiaali- ja terveysministeriksi Paula Risikon tilalle. Ensitiedon mukaan Räty olisi valittu eduskuntaan vuonna 2011, mutta tarkastuslaskennassa hän hävisi Lasse Männistölle 27 äänellä.

Vaikka Rädyn kokemus valtakunnan politiikasta on ohutta, hän on meritoitunut puolueessaan esimerkiksi kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtajana vuosina 2010–2014. Kannuksiaan uuteen ministeritehtäväänsä Räty on hankkinut myös Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavana apulaiskaupunginjohtajana kolmen viime vuoden aikana. Koulutukseltaan Räty on anestesiaan ja tehohoitoon erikoistunut lääkäri.

Suuren yleisön tietoisuuteen Räty tuli Kuntien eläkevakuutuksen (Keva) hallituksen puheenjohtajana. Tehtävässä hän joutui ottamaan kantaa toimitusjohtaja Merja Ailuksen työsuhteeseen.

Viime marraskuussa Räty kertoi Ailuksen menettäneen hänen ja Kevan hallituksen luottamuksen, minkä jälkeen Ailus erosi Kevan toimitusjohtajan paikalta. Syynä Ailuksen eroon olivat epäselvyydet hänen työsuhdeasuntonsa hankinnassa ja verotuksessa.

Uusina myös Orpo ja Toivakka

Uudeksi maa- ja metsätalousministeriksi valittiin maanantaina kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo ja eurooppa- ja ulkomaankauppaministeriksi kansanedustaja Lenita Toivakka.

Paula Risikko siirtyy sosiaali- ja terveysministerin tehtävistä liikenne- ja kuntaministeriksi.

Ministerikierrätyksen syinä ovat Alexander Stubbin siirtyminen eurooppa- ja ulkomaankauppaministerin paikalta pääministeriksi ja kunta- ja liikenneministeri Henna Virkkusen lähtö europarlamenttiin.

Eduskunta äänestää tänään uudesta pääministeristä. Presidentti Sauli Niinistö nimittää uuden hallituksen huomenna.

Stubb edustaa Suomea pääministerinä ensimmäisessä EU-huippukokouksessa jo torstaina ja perjantaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mikkelin ääniharava Lenita Toivakka pääsee vallankahvaan

Petteri Orpo nousee kokoomuksen herrahississä

Koskinen aikoo keskittyä kotitilan töihin

Kokoomuksen ministerit saivat uudet valtiosihteerit